Thee en polyfenolen

Polyfenolen zijn een groep bioactieve stoffen die van nature voorkomen in sommige planten. De polyfenolen in thee worden in onderzoek in verband gebracht met bewezen gezondheidsvoordelen en nog onbewezen gezondheidsclaims. Theebladeren bevatten duizenden polyfenolen verbindingen, soms zijn dit groepen polyfenolen met simpele verbindingen en soms zijn dit polyfenolen met complexe verbindingen.

Soorten polyfenolen in thee en hun eigenschappen  #

Polyfenolen worden hoofdzakelijk onderverdeeld in: tannines, ligninen en flavono√Įden. De soorten die aanwezig zijn in thee zijn: flavono√Įden, tannines en hun afgeleiden (zoals catechines). Naast dat sommige gezonde eigenschappen hebben, zijn er ook soorten die een invloed hebben op de smaak, geur en textuur van thee. De soorten die aanwezige zijn in thee zijn afhankelijk van het productieproces. Het productieproces van thee heeft invloed op de samenstelling van de polyfenolen in thee (1).¬†

Simpele en complexe polyfenolen  #

De polyfenolen in groene thee worden ook wel simpele genoemd. En die in zwarte thee zijn complexe. De simpele soorten zitten het meest in niet tot weinig geoxideerde theesoorten (groene, witte en oolong thee) en complexe soorten zitten het meest in geoxideerde theesoorten (zwarte thee). 

Belangrijke factoren die de concentratie polyfenolen be√Įnvloeden  #

Belangrijke factoren die de concentraties van deze bioactieve stof in thee be√Įnvloeden zijn ten eerste het zonlicht en ten tweede de versheid van de theebladeren. Zonlicht is een drijvende factor bij het omzetten van de aminozuren van de theeplant, waaronder theanine, in polyfenolen. Tevens is uit onderzoek gebleken dat de aanwezigheid van sommige polyfenolen in thee na zes maanden al 28% tot 51% minder is. Hoe verser de bladeren hoe hoger de concentratie Polyfenolen (2).

Bewezen gezondheidsvoordelen en onbewezen gezondheidsclaims van polyfenolen  #

Polyfenolen zouden een antioxidante werking kunnen hebben. Hierdoor worden ze in thee in verband gebracht met een lagere kans op het ontwikkelen van ziektes die hoofdzakelijk veroorzaakt worden door oxidatieve stress zoals kanker. Dit is een nog onbewezen gezondheidsclaim. De polyfenolen in thee worden echter ook in verband gebracht met het beschermen van het cardiovasculaire systeem. Dit is een bewezen  gezondheidsvoordeel

Welke soorten zijn het gezondst? #

De gezondheidsraad wijst erop dat de polyfenolen in groene thee sterker in verband worden gebracht met het verlagen van bloeddruk dan zwarte thee (3). Ook zijn er veel andere onderzoeken die de antioxidante werking van polyfenolen hoofdzakelijk toeschrijven aan de soorten in groene thee. De meeste onderzoeken zijn het er echter wel over eens dat de polyfenolen in beide theesoorten bijdragen aan het verlagen van bloeddruk en een antioxidante werking hebben. Over de mate waarin zijn onderzoekers het nog niet eens. 

Polyfenolen in groene thee (simpele verbindingen)

  • Epicatechin (EC)
  • epicatechin-3-gallate (ECG)
  • Epigallocatechin (EGC)
  • Epigallocatechin-3-gallate (EGCG)

Polyfenolen in zwarte thee (complexe verbindingen) 

  • Theaflavins 
  • Thearubigins 

De polyfenolen aanwezig in zwarte en groene thee zijn in verschillende onderzoeken ook in verband gebracht met ontstekingsremmende eigenschappen en het beschermen van de functie van de lever. Volgens sommige onderzoeken gaat het dan specifiek om de complexe soorten in zwarte thee: theabrownin en theaflavins (4,5).  Ook de thearubigins in gefermenteerde theesoorten (6) worden hiermee in verband gebracht. Geen van beide gezondheidsclaims zijn echter nog bewezen.

De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.