Smaakprofielen (in het Engels ook wel tasting notes) worden gebruikt om thee te beschrijven. Smaakprofielen van thee zijn soms abstract en moeilijk te begrijpen. Dit komt mede doordat:
- Onze smaakzintuigen veelzijdig zijn
- Auteurs van smaakprofielen niet altijd consistent zijn
- Lezers niet begrijpen wat de structuur van een smaakprofiel is
Dit zijn problemen die wij bij de smaakprofielen van de Theegids willen voorkomen.
De structuur van smaakprofielen van thee #
De beleving van smaak is een samenwerking tussen de neus en de mond. Alle zintuigen komen samen in de beleving, en deze beleving kan beschreven worden in een smaakprofiel. De smaakprofielen op de Nationale Theegids omschrijven de: aroma, smaak en textuur van een specifieke theesoort, stijl of variant aan de hand van:
Een voorbeeld van een smaakprofiel #
De aroma, smaak en textuur zijn bij het drinken van thee nauw met elkaar verbonden, en alle systemen (neus, mond en hersenen) werken samen om deze zintuigen te creëren. Daarom worden de ervaringen die door de zintuigen gecreëerd worden bij het drinken van thee vaak ook in een, twee of drie zinnen omschreven. Hieronder een voorbeeld van een smaakprofiel:
Een smaakprofiel kan ook uitgebreid worden met visuele beschrijvingen over het blad of de kleur van de infusie, bij de Theegids gebruiken wij hier liever foto’s voor.
Verder lezen? In deze sectie zijn de volgende artikelen:
- Thee en geur (de neus)
- Het aroma complex van thee (thee chemi)
- De neus, mond en het aroma complex
- Hoe de beleving van geur werkt
- De thee aroma tabel (geuren beschrijven)
- De geuren van de zes theesoorten
- Thee en smaak (de mond)
- Hoe de beleving van smaak werkt
- Hoe smaak ontstaat
- De smaak van thee
- Thee en textuur
- De textuur van thee
- Hoe de aanwezige stoffen in thee de beleving van textuur creëren
- Hoe smaak en textuur met elkaar verward worden
- De thee textuur woordenlijst
- Thee en kleur
- Hoe komt de kleur van een theesoort tot stand?
- De thee kleuren tabel