View Categories

Hoe zwarte thee ontstaat

1 min read

Zwarte thee is met afstand de meest gedronken theesoort in Nederland. De theesoort wordt gemaakt van theebladeren die verwelkt, gerold, geoxideerd en gedroogd worden. In China noemt men deze thee ook wel rode thee (vanwege de kleur van het aftreksel). 

Deze theesoort is bijna volledig geoxideerd, hierdoor krijgen de bladeren hun kenmerkende goudbruine soms zwarte kleur. Het is tevens de meest geproduceerde en geconsumeerde theesoort ter wereld, en dan met name de tot thee stof verwerkte zwarte thee in theezakjes.

De bladeren van zwarte theesoorten zijn vaak donker (goudbruin) en gekruld, verbrokkeld of tot stof gemaakt. Door de bijna volledige oxidatie heeft deze theesoort een sterke en intense geur. De smaak van zwart theesoorten wordt vaak omschreven als vol, zoet met houtige ondertonen. Deze zoete smaak is vooral in westerse landen erg populair. 

Deze theesoort is door zijn volle smaak ook goed te melangeren (ofwel te vermengen) met andere kruiden, theesoorten en fruit. Dit kunnen mogelijke verklaringen zijn waarom zwarte theesoorten met grote afstand de meest geproduceerde en geconsumeerde theesoorten ter wereld zijn. De kleur van het aftreksel van deze soort is vaak donker en rood of amberachtig.

Bekende zwarte theesoorten #

Zwarte thee wordt van alle theesoorten geproduceerd in de meest verschillende landen, waaronder: India, China, Sri Lanka, Kenia en Tanzania. Bekende zwarte theesoorten zijn: 

  • Keemun
  • Russian Blend Caravan
  • English breakfast 

Ook zeldzame gerookte theesoorten (zoals Lapsang souchong) vallen onder de zwarte theesoort. Lapsang souhoung is ook bijna volledig geoxideerd.

Wil je zwarte theesoorten kopen? Bekijk de theegids of gebruik de onderstaande zoekbalk.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.