Hoe zwarte thee ontstaat

Zwarte thee is met afstand de meest gedronken theesoort in Nederland. De theesoort wordt gemaakt van theebladeren die verwelkt, gerold, geoxideerd en gedroogd worden. In China noemt men deze thee ook wel rode thee (vanwege de kleur van het aftreksel). 

Deze theesoort is bijna volledig geoxideerd, hierdoor krijgen de bladeren hun kenmerkende goudbruine soms zwarte kleur. Het is tevens de meest geproduceerde en geconsumeerde theesoort ter wereld, en dan met name de tot thee stof verwerkte zwarte thee in theezakjes.

De bladeren van zwarte theesoorten zijn vaak donker (goudbruin) en gekruld, verbrokkeld of tot stof gemaakt. Door de bijna volledige oxidatie heeft deze theesoort een sterke en intense geur. De smaak van zwart theesoorten wordt vaak omschreven als vol, zoet met houtige ondertonen. Deze zoete smaak is vooral in westerse landen erg populair. 

Deze theesoort is door zijn volle smaak ook goed te melangeren (ofwel te vermengen) met andere kruiden, theesoorten en fruit. Dit kunnen mogelijke verklaringen zijn waarom zwarte theesoorten met grote afstand de meest geproduceerde en geconsumeerde theesoorten ter wereld zijn. De kleur van het aftreksel van deze soort is vaak donker en rood of amberachtig.

Bekende zwarte theesoorten #

Zwarte thee wordt van alle theesoorten geproduceerd in de meest verschillende landen, waaronder: India, China, Sri Lanka, Kenia en Tanzania. Bekende zwarte theesoorten zijn: 

Ook zeldzame gerookte theesoorten (zoals Lapsang souchong) vallen onder de zwarte theesoort. Lapsang souhoung is ook bijna volledig geoxideerd.

Wil je zwarte theesoorten kopen? Bekijk de theegids of gebruik de onderstaande zoekbalk.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.