De smaak van thee

Mensen vinden thee vaak zoet of bitter, en dat klopt. Dat komt door de stoffen in thee, deze stoffen bepalen in een hoge mate de smaak van thee. De smaken zoet en bitter komen veel voor in thee. De smaken zout, zuur en umami komen daarentegen niet veel voor. Umami komt nog weleens voor in Japanse theesoorten. En Yak thee kan zout smaken. Maar dit komt omdat er aan Yak thee ook zout toegevoegd wordt. 

De smaak van thee hoeft niet bitter te zijn #

Veruit de meeste thee smaakt licht zoet, of licht bitter in de mond. De meeste thee is sowieso een beetje bitter door de aanwezige tannines en cafeĂŻne. De smaak van thee hoeft echter niet bitter te zijn. De manier van bereiden heeft namelijk ook een grote invloed op de smaak van de thee. En dus ook op de bitterheid van de thee. Hoe langer je de thee laat trekken hoe meer tannines en cafeĂŻne vrijkomen, en hoe bitterder de thee word.

De smaak van thee word ook beĂŻnvloed door je reuk

Want als je thee drinkt kan je nog veel meer proeven dan alleen maar zoet of bitter. Al dat andere wat je proeft zijn de geuren die via de keelholte naar de neusholten gaan en zodoende ook het reukslijmvlies bereiken. Strikt genomen zijn dit geen smaken, maar geuren. Deze geuren bepalen echter wel 80% van onze smaak. Dit is natuurlijk puur theoretisch, want in onze beleving gebeuren beiden tegelijk en smaakt thee wel degelijk naar aardbeien, mango of nat gras!  

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.