Mensen vinden thee vaak zoet of bitter, en dat klopt. Dat komt door de stoffen in thee, deze stoffen bepalen in een hoge mate de smaak van thee. De smaken zoet en bitter komen veel voor in thee. De smaken zout, zuur en umami komen daarentegen niet veel voor. Umami komt nog weleens voor in Japanse theesoorten. En Yak thee kan zout smaken. Maar dit komt omdat er aan Yak thee ook zout toegevoegd wordt.
De smaak van thee hoeft niet bitter te zijn #
Veruit de meeste thee smaakt licht zoet, of licht bitter in de mond. De meeste thee is sowieso een beetje bitter door de aanwezige tannines en cafeïne. De smaak van thee hoeft echter niet bitter te zijn. De manier van bereiden heeft namelijk ook een grote invloed op de smaak van de thee. En dus ook op de bitterheid van de thee. Hoe langer je de thee laat trekken hoe meer tannines en cafeïne vrijkomen, en hoe bitterder de thee word.
Als je thee op de juiste manier bereid worden de tannines en cafeïne minder overheersend en gaat thee ook minder bitter smaken. De andere aroma’s worden dan in een keer makkelijker om te proeven. Als je geen bittere thee wilt zet de thee dan niet te sterk. Gebruik niet te veel zakjes of bladeren en laat de thee niet te lang trekken

Wat kan je nog meer proeven? #
Want als je thee drinkt kan je nog veel meer proeven dan alleen maar zoet of bitter. Al dat andere wat je proeft zijn de geuren die via de keelholte naar de neusholten gaan en zodoende ook het reukslijmvlies bereiken. Strikt genomen zijn dit geen smaken, maar geuren. Deze geuren bepalen echter wel 80% van onze smaak. Dit is natuurlijk puur theoretisch, want in onze beleving gebeuren beiden tegelijk en smaakt thee wel degelijk naar aardbeien, mango of nat gras!
Wil je meer weten over hoe smaakt ontstaat. Lees dan dit artikel.