Thee stijlen en variaties die ontstaan door theeboeren op plantages

Hoe ontstaan alle verschillende stijlen en variaties met hun bijbehorende namen als er eigenlijk maar zes theesoorten zijn? Dat komt omdat elke boer (ofwel plantage) zijn eigen stijl(en) heeft. De zes theesoorten vallen hierdoor uiteen in duizenden stijlen, met elk hun eigen naam. Een thee stijl komt tot stand als een plantage de theesoort: 

  • Anders produceert (bijvoorbeeld langer drogen of meerdere malen rollen) 
  • Van een andere cultivar maakt (cultivar verwijst naar de variant van de theeplant die gebruikt wordt)
  • Of van een specifiek terroir afkomstig is (terroir is Frans en verwijst naar de bodem en omgeving waar in dit geval de theeplant groeit) 

Voorbeelden van thee stijlen  #

Goede voorbeelden van stijlen thee zijn Darjeeling thee of Longjing thee. Darjeeling thee is een Indiase stijl zwarte thee, afkomstig van een specifiek terroir (namelijk Darjeeling), en Longjing thee is een Chinese stijl groene thee die afkomstig is uit Longjing. Tevens wordt Longjing op een specifieke manier geroosterd. De naam zegt vaak iets over de stijl, het gebied of een mythe of verhaal. Darjeeling is een gebied in India, en Longjing betekent drakenput wat weer verwijst naar een legende.

Voorbeelden van thee varianten  #

Een thee stijl kan weer net wat anders geproduceerd worden waardoor een variant ontstaat. Een variatie kan zijn: een langer gerijpte pu-er, een biologische darjeeling of een specifieke jasmijnthee zoals jasmijn thee chung hao. De variatie ontstaat vaak als een specifieke thee stijl door een thee boer: 

  • Anders geteeld of geplukt wordt
  • Anders verwerkt wordt  
Theesoort, stijl en variatie

De verschillen onder thee variaties kunnen klein lijken maar de teelt, pluk en manier van verwerken van de thee bladeren hebben een grote invloed op de smaak en geur. De uitkomsten kunnen heel erg verschillend zijn. 

Nieuwe stijlen en variaties ontstaan ook door theemerken die nieuwe stijlen en variaties creĂ«ren die geschikter zijn voor commerciĂ«le massaproductie. Dit zijn hele andere stijlen en variaties ten opzichte van traditionele, door boeren gecreĂ«erde stijlen en variaties waarmee  vaak ook een kleinschalige productie samenhangt. 

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.