Thee bevat bioactieve stoffen. Bioactieve stoffen (ook wel plantenstoffen of fytonutriënten) zijn stoffen die een biologische functie hebben voor planten. Bioactieve stoffen zijn niet ‘essentieel’ voor ons lichaam. De stoffen zitten voornamelijk in fruit, groenten, granen, peulvruchten en noten.
Thee is ook relatief rijk aan bioactieve stoffen. Hoewel bioactieve stoffen niet essentieel zijn voor ons, lijken bioactieve stoffen wel een belangrijke rol te spelen in het ondersteunen van onze gezondheid en het voorkomen van chronische ziektes.
Geschiedenis en hedendaags onderzoek naar bioactieve stoffen #
De eerste studies naar bioactieve stoffen dateren uit de 18e eeuw. In deze studies werd onderzocht hoe bepaalde voedingsmiddelen, zoals fruit en groenten, het risico op ziekten konden verminderen. In de 19e eeuw werd er meer aandacht besteed aan de chemische samenstelling van bioactieve stoffen. En in de 20e eeuw werd er veel onderzoek gedaan naar de biologische werking van bioactieve stoffen.
De effecten van bioactieve stoffen op onze gezondheid #
Tegenwoordig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van bioactieve stoffen op onze gezondheid. Wetenschappers weten nog relatief weinig over bioactieve stoffen en hun effect op ons op de lange termijn. De meeste onderzoeken zijn namelijk gebaseerd op dierexperimenten (in vitro). En veel van deze onderzoeken zijn nog niet bevestigd in gecontroleerde klinische interventiestudies in mensen (in vivo).
Deze studies zijn wel nodig als wetenschappers meer willen leren over de effecten van bioactieve stoffen op ons mensen. Dit is een van de redenen dat je geen bioactieve stoffen op een voedingsetiket zult zien staan. En dit is ook de reden dat de Theegids voorzichtig is met gezondheidsclaims rondom bioactieve stoffen.
De grote hoeveelheid bioactieve stoffen en waarmee ze in verband worden gebracht #
Veel is dus nog onduidelijk, maar de laatste decennia is er een groeiende aandacht voor bioactieve stoffen en worden bioactieve stoffen meer onderzocht. Er zijn momenteel meer dan 10.000 bioactieve stoffen geïdentificeerd, een minderheid hiervan is onderzocht (1).
Bioactieve stoffen worden tot dusver in verband gebracht met een grote verscheidenheid aan gezondheidseffecten, zoals het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en obesitas. Veel onderzoekers onderzoeken ook of bioactieve stoffen ook de gezondheid van het immuunsysteem, het zenuwstelsel en de spijsvertering kunnen verbeteren.
De meest onderzochte bioactieve stoffen #
De meest onderzochte bioactieve stoffen zijn: flavonoïden, polyfenolen, omega-3 vetzuren en probiotica. Flavonoïden en polyfenolen komen beide voor in de bladeren (en takjes) van de theeplant.
Bioactieve stoffen en de theeplant #
Theeplanten maken bioactieve stoffen aan als bijproduct, om zich te beschermen tegen ziektes, insecten en onkruid. Simpel gezegd zou je kunnen zeggen dat als wij deze bioactieve stoffen vervolgens eten (of drinken), ze ons ook tegen ziektes zouden kunnen beschermen.
Bioactieve stoffen worden namelijk in verband gebracht met een verlaging op het risico van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en obesitas (2).
De bioactieve stoffen waarvan wetenschappers momenteel weten dat ze in de theeplant voor komen, en dus ook in meerder of mindere mate in jouw kopje thee zijn de volgende (3):
Bronnen #
De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.