Nederlanders in de thee geschiedenis 

Nederlanders in de thee geschiedenis
Voor het origineel ga naar: https://www.bl.uk/collection-items/tea-revives-the-world

De Nederlanders hebben in de geschiedenis van thee een grote rol gespeeld. Ten eerste hebben Nederlanders waarschijnlijk als een van de eerste Europese landen thee in Europa geïntroduceerd. Daarnaast was het een Nederlander die betrokken was bij een van de grootste thee roven in de geschiedenis.

Hoe de VOC thee naar Europa bracht #

De Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) bracht in 1610 de eerste thee uit Japan en China naar Amsterdam. De VOC begon in 1630 met het kopen van thee in Batavia (Jakarta). Pas in 1750 begon Nederland met het direct importeren van thee vanuit China. Aanvankelijk werd thee met name gedronken onder de ‘hogere’ klassen.

Thee als wondermiddel #

Thee werd aangeprezen als wondermiddel tegen fysieke, mentale en sociale stoornissen. Het duurde wel een eeuw voordat het drinken van thee bereikbaarder was voor meer mensen. Door thee direct vanuit China te importeren werd thee vanaf 1750 goedkoper voor Nederlanders. Hiermee werd thee waarschijnlijk ook bereikbaarder voor meerdere sociale klassen in Nederland (1,2). Nog weer 70 jaar later begonnen Nederlanders zelf thee te verbouwen.

Jacobus en de grote thee roof  #

In 1826 ontkiemden de eerste zaailingen van de theeplant zich in een experimentele theetuin op Java. Deze theetuin was onder controle van een nieuwe hoofdcommissaris van landbouw. Jacobus Isidorus Lodewijk Levien Jacobson, geboren in Rotterdam, als zoon van een thee- en koffie makelaar. Jacobson werkte voor de Nederlandse handelsmaatschappij als theeproever in Kanton (Guangzhou). 

Tijdens zijn laatste verblijf in China slaagde hij erin te vertrekken met maar liefst 7 miljoen zaden en vijftien werklieden, onder wie theemakers en dozenmakers. De Chinese autoriteiten plaatsten een prijs op zijn hoofd. Maar Jacobson verdween met zijn buit, deels omdat zijn tolk in zijn plaats werd gevangengenomen. Dit is waarschijnlijk een van de grootste en bekendste thee roven uit de geschiedenis (3).

De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.