Thee en vrije aminozuren

De vrije aminozuren in thee zijn een groep van meer dan 500 soorten die voorkomen in alle theesoorten van de theeplant (1). Onderzoekers denken dat vrije aminozuren in planten belangrijk zijn in verschillende biologische processen die te maken hebben de beschermingsmechanismen van de plant (2). De bekendste vrije aminozuren in theeplanten zijn: 

  • Theanine (en met name L-theanine)
  • Glutamine
  • Tryptofaan
  • Fenylalanine

De invloed van vrije aminozuren op de smaak van thee #

Vrije aminozuren zoals theanine, glutamine en glutaminezuur geven thee een uitgesproken umami-smaak. En tryptofaan en fenylalanine dragen bij aan de intensiteit van de bittere en samentrekkende smaak van thee (3). Zonlicht zet aminozuren om in polyfenolen. 

Daarom bevatten verschillende Japanse theesoorten die in de schaduw gekweekt worden meer aminozuren (en minder polyfenolen) dan thee die in direct zonlicht wordt gekweekt. Dit is dus ook het gene dat Japanse theesoorten een typische umami smaak geeft. Dit is ook het proces dat ervoor zorgt dat Japanse theesoorten meer L-theanine bevatten.

De bekendste vrije aminozuur (L-theanine)  #

Het bekendste en belangrijkste van de bovenstaande vier vrije aminozuren is L-theanine. L-theanine lijkt de hersen chemicaliën GABA, dopamine en serotonine te beïnvloeden (4). L-theanine in thee wordt mede hierdoor in verband gebracht met ontspanning, alertheid, verbeterde cognitieve prestaties, verbeterde kwaliteit van slaap en het verminderen van verkoudheidsklachten. 

Concentratie aminozuren in verschillende theesoorten  #

De concentratie aminozuren variëren sterk per theesoort. Theesoorten van planten die het meest in de schaduw hebben gestaan bevatten de hoogste concentraties aminozuren. Bij het zetten van thee wordt meer dan de helft van de vrije aminozuren in thee binnen 2 minuten afgegeven aan het water (5).

De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.