Welke thee is het gezondst?

Dit artikel kijkt zeer specifiek naar welke thee het gezondst is. Het korte antwoord hierop is dat de thee met de hoogste concentraties vitamines, mineralen en bioactieve stoffen de gezondste thee is. Hierbij is vooropgesteld dat alle thee in een verantwoorden en ‘normale’ hoeveelheid gezond is.  

Gezonde thee is moeilijk te vinden en onderscheiden  #

Het vinden van gezonde thee met hoge concentraties vitamines, mineralen en bioactieve stoffen is een lastige opgave, zeker als consument. Thee bevat namelijk veel ingrediënten die je nooit terug zult vinden op voedingslabels. 

Dit komt doordat bedrijven niet verplicht zijn deze te vermelden. Dit omdat het om zogenaamde micro- en fyto nutriënten gaat: vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. En alleen de 6 voedingsstoffen: vet, verzadigd vet, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout moeten verplicht op voedingslabels vermeld staan (1). 

Kennis over de concentraties van aanwezige micro- en fytonutriënten #

Gelukkig is uit onderzoeken bekend welke micro- en fytonutriënten er in verschillende soorten thee zitten. Ook is de kennis over hoe verschillende micro- en fytonutriënten door onder andere het productieproces van thee veranderen in samenstelling maar ook in de aanwezige concentraties vrij ver gevorderd (2,3,4,5). 

Toch is deze kennis nog lastig samen te vatten en toe te passen. Als je wil weten wat de exacte samenstelling en concentratie van micro- en fytonutriënten in een specifieke theesoort is moet dit door een laboratorium onderzocht worden. Dit is al eens eerder in mindere mate gedaan door de Camellia Sinensis Tea House en de schrijvers van het boek Tea (6).  

De fyto- en micronutriënten tabellen tonen de in thee van de theeplant aanwezige micro- en fytonutriënten met indicatieve informatie over de potentieel aanwezige concentraties. Als je echt thee wil drinken voor je gezondheid zal je moeten weten wat de exacte samenstelling en concentratie is van de micro- en fytonutriënten in de thee die je bereid. Want als er geen relevante dosis van deze stoffen aanwezig is zullen deze stoffen geen groot effect hebben. De informatie over de aanwezige concentraties micro- en fytonutriënten is relevant en belangrijk omdat de concentraties soms tot wel zevenvoudig verschillen (7).

  • De concentratie van aanwezige micro- en fytonutriënten in thee tot wel zevenvoudig kan verschillen per thee (8);
  • Het productieproces van thee een grote invloed heeft op de uiteindelijk aanwezige micro- en fytonutriënten;
  • Het soort en de omstandigheden waarin de plant verbouwd worden een grote invloed hebben op de uiteindelijk hoeveelheid aanwezige micro- en fytonutriënten;

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.