Hoe de beleving van geur werkt bij het drinken van thee

De beleving van geur begint bij de vluchtige stoffen die op ons reukslijmvlies komen. Dit is de ‘directe’ manier van ruiken, via de neus. De stoffen prikkelen de receptoren die vervolgens geactiveerd worden en een signaal doorsturen via de reukzenuw naar het eerste ‘reukstation’ in de hersenen. De bulbus olfactorius. 

De beleving van geur kan ook indirect. Dan ruik je de thee als je thee in je mond proeft. aroma’s stijgen door de keelholte naar de neusholten en bereiken zodoende ook het reukslijmvlies. Via beide ‘wegen’ worden signalen naar andere gebieden in de hersenen gestuurd, voor verdere verwerking en evaluatie. 

Waarom thee herinneringen kan oproepen #

Het is interessant om te weten dat onderzoek uitwijst dat de verdere verwerking en evaluatie van geur voor een groot deel in het limbische systeem gebeurt. Dit deel van onze hersenen is ons emotionele (associatieve) brein. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de associaties en herinneringen die geuren soms oproepen bij mensen (1). 

Dit zou tevens ook een verklaring kunnen zijn waarom er over smaak niet valt te twisten. Smaak wordt voor een groot deel bepaald door geur, en geur is een zeer persoonlijke associatieve ervaring.

De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.