Thee en pigmenten

De pigmenten in thee zijn een groep bioactieve stoffen die in elke theesoort zitten. Pigmenten in de theeplant zijn namelijk verantwoordelijk voor het absorberen van licht voor fotosynthese (1). 

Soorten pigmenten in thee #

Thee bevat twee soorten pigmenten die weer uiteenvallen in drie andere soorten pigmenten: chlorofylen (valt uiteen in feofytinen) en carotenoĂŻden (valt uiteen in oranje carotenen en gele xanthofylen)

De groep pigmenten genaamd chlorofylen geven de theebladeren die nog ongeplukt aan de plant zitten hun groene kleur. Er is een direct verband tussen de theesoort en de aanwezige pigmenten. Dit komt door het productieproces van thee. 

Het verwelken, oxideren en fermenteren van theebladeren zorgt er namelijk voor dat de pigmenten condenseren en dat de bladeren een donkere kleur krijgen. De chlorofylen die theebladeren groen maken veranderen in: feofytinen die de bladeren een donkere kleur geven, oftewel:

De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.