

Thee waaraan smaak- en geurstoffen zijn toegevoegd heten gearomatiseerde theesoorten. Smaak- en geurstoffen kunnen natuurlijk of artificieel zijn. In beide gevallen zijn chemicaliën de belangrijkste componenten. Alle voedsel en drinken bestaat uit chemicaliën, en sommige chemicaliën associëren wij met specifieke smaken of geuren.
Sinds de jaren vijftig kunnen smaak chemici specifieke chemicaliën artificieel toevoegen, en zodoende de smaak en geur van thee beïnvloeden.
Theemerken voegen smaak- en geurstoffen toe om een consistent, goed smakende thee te kunnen verkopen met een lange houdbaarheid aan zoveel mogelijk mensen (1). Theemerken voegen deze smaak- en geurstoffen vaak artificieel toe omdat sommige producten die nodig zijn voor het creëren van de smaak en geur schaars zijn (denk aan amandelen, ananas of aardbeien).
Het artificieel toevoegen van smaak en geurstoffen houdt de kosten beheersbaar. Natuurlijke smaak- en geurstoffen worden direct uit producten onttrokken. Voor artificiële smaak en geurstoffen maken chemici gebruik van gesynthetiseerde chemicaliën. Vanille is een van de oudste gesynthetiseerde artificiële smaakstoffen, maar tegenwoordig zijn er veel meer.
Bekende gearomatiseerde thee stijlen #
- Earl Grey
- Indiase Chai
Gearomatiseerde thee kopen #
Wil je gearomatiseerde thee kopen? Bekijk de theegids of gebruik de onderstaande zoekbalk.
Bronnen #
De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.