Factoren die de concentratie stoffen in thee bepalen

Wat zijn de factoren die de concentratie van stoffen in thee bepalen? De concentratie en samenstelling van fyto- en micronutriënten (dat zijn bioactieve stoffen, mineralen en vitamines) in een kop thee kan alleen exact vastgesteld worden in een laboratorium. De kans op thee met hoge concentraties vitamines, mineralen en bioactieve stoffen is het hoogst als:

De thee biologisch verbouwd is  #

Theeplantages die pesticiden en herbiciden gebruiken worden in verband gebracht met bodemverzuring. Volgens onderzoek leidt het gebruik van pesticiden en herbiciden in 30% tot 80% van de gevallen tot een bodem met een lagere zuurtegraad. Het gebruik van pesticiden en herbiciden leidt ook tot te grote hoeveelheden pesticiden en herbiciden in de thee die wij drinken (1). Door de lagere zuurtegraad kunnen theeplanten minder mineralen opnemen uit de bodem. Tevens groeien de planten minder snel. De gezondheid en de opbrengst van de theeplant lopen dus terug door het gebruik van pesticiden en herbiciden (2). 

De thee licht tot niet geoxideerd is  #

De belangrijkste en bewezen gezondheidsvoordelen die toegeschreven worden aan het drinken van thee hebben te maken met de concentratie polyfenolen in thee. Polyfenolen komen beiden voor in de bladeren en takjes van de theeplant. Deze groep bioactieve stoffen zit het meest in niet tot weinig geoxideerde theesoorten (groene, witte en oolong thee). Tevens geldt: hoe verser de bladeren hoe hoger de concentratie polyphenolen, en andere bioactieve stoffen, vitamines en mineralen

De thee bereid wordt op 80°C tot 90°C en  puur, zonder toevoegingen gedronken wordt #

De optimale trek temperatuur van het water voor thee ligt tussen de 80°C tot 90°C. Dit is belangrijk omdat bij een hogere trek temperatuur bioactieve stoffen en vitamines afgebroken worden. En bij een lagere trek temperatuur komen dezelfde bioactieve stoffen en vitamines trager vrij waardoor je de kans loopt dat ze niet in je thee terecht komen (3,4).

De thee langer dan 25 minuten getrokken wordt  #

Bij de trektijd geldt: hoe langer je thee trekt, hoe meer bioactieve stoffen, vitamines  en mineralen afgegeven worden aan het water. 1 minuut onrustig je theezakje erin en eruit dippen is dus geen goed idee voor een gezonde kop thee. De optimale trek tijd ligt tussen de 25 en 30 minuten. Dit is het punt waarop de meeste bioactieve stoffen, vitamines en mineralen afgegeven zijn aan het water (5).

De thee van bekende herkomst is uit een ‘top gebied’ #

Topgebieden zijn gebieden in thee producerende landen waar een lange theeproducerende traditie aanwezig is. In deze gebieden is vaak de meeste kennis over planten, bodem en klimaat aanwezig. Kennis over deze factoren vergroot de kans op plantages die gezonde thee verbouwen.

De theebladeren die het eerst geplukt zijn in de lente #

In sommige theeproducerende landen (zoals China en India) is er een periode dat de theeplant ‘slaapt’. De plant groeit dan nauwelijks en conserveert zo veel mogelijk energie. Wanneer de plant weer ‘wakker’ wordt in de lente en de plant weer gaat groeien bevatten de bladeren hogere concentraties stoffen.

De thee zo vers mogelijk gedronken wordt #

Ondanks dat thee vaak lang houdbaar is. Wordt de aanwezigheid van sommige polyfenolen in thee na zes maanden al 28% tot 51% minder. De concentratie vitamines wordt ook minder naarmate thee langer bewaard wordt.

De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.