Thee en geur (de neus)

De geur, ook wel aroma, van een theesoort, stijl of variant is erg bepalend in de uiteindelijke smaak. De geur en smaak van thee zijn nauw met elkaar verbonden, want 80% van onze smaak wordt bepaald door onze reuk (1). 

De invloed van het aroma complex op de geur van thee #

Elke thee heeft zijn eigen specifieke geur. De geur van een theesoort, stijl of variant hangt af van een groep chemische verbindingen die het aroma complex genoemd worden. Deze groep chemische verbindingen komen hoofdzakelijk op ons reukslijmvlies tijdens het drinken van thee.

De invloed van de neus en hersenen #

De receptoren in het reukslijmvlies sturen signalen naar de hersenen waar de beleving van geur gecreĂ«erd word. Onderzoek wijst uit dat het limbische systeem betrokken is bij het creĂ«ren van de beleving van geur. Dit zou kunnen verklaren waarom mensen ‘dezelfde’ geuren heel anders kunnen beleven. Dit zou tevens ook kunnen verklaren waarom ‘dezelfde’ geuren verschillende associaties bij mensen kunnen oproepen.

Ondanks dat geur dus een hele persoonlijke beleving is die sterk kan variëren kan de beleving van geur beschreven worden met de woorden in de aroma tabel. Deze tabel kan ook gebruikt worden om algemene geuren van de zes theesoorten te omschrijven.

De volgende artikelen in deze sectie gaan dieper in op de geur van thee:

De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.