Meer dan 1.500 jaar thee verbouwen heeft een aantal interessante inzichten opgeleverd. Theeboeren weten veel over de optimale condities voor het verbouwen van smaakvolle thee. Smaakvolle thee houdt vaak nauw verband met een gezonde plant. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een gezonde thee drinker.
Belangrijke factoren voor ‘lekkere’ en gezonde thee #
Factoren die een grote invloed hebben op de uiteindelijke smaakstoffen en gezonde stoffen (bioactieve stoffen, mineralen en vitamines) zijn: de plant, het groeiseizoen, de kwaliteit van de pluk, de bodem, het klimaat, de hoogte waar de plant groeit en de breedtegraad waarop de plant wordt verbouwd.
Het belang van de zuurtegraad van de bodem #
De theeplant groeit goed in verschillende soorten bodems (van vulkanisch tot sedimentair), maar voor een optimale groei is de zuurtegraad van de bodem het allerbelangrijkst (1). De zuurtegraad van de bodem helpt de theeplant namelijk bij het absorberen van de voeding in de bodem.
De juiste bodem, regen en temperatuur voor de theeplant #
Het is belangrijk dat de wortels van de plant een goede grip op de aarde krijgen, en kunnen doorgroeien tot een diepte van 1.8 meter. Het is dus belangrijk dat de grond ‘los’ is, en dat de grond dus niet onpenetreerbare lijm steen of Nederlandse klei is.
De theeplant groeit het best in een nat tropisch of subtropisch klimaat (met een regenval van 1.500mm) per jaar en een droog seizoen dat niet langer aanhoudt dan 3 maanden.
Bij temperaturen lager dan – 5 graden gaat de theeplant dood. Hoe lager de temperatuur, hoe langzamer de plant groeit. Dit hoeft niet erg te zijn voor de smaak (integendeel), maar natuurlijk wel voor de opbrengst van de plant.
Wisselende omstandigheden brengen betere thee voort #
Wisselende klimatologische omstandigheden zijn op zekere hoogte goed voor theeplanten. Grote variaties in temperatuur, regenval en wind zorgen ervoor dat de bladeren van de theeplant chlorofyl aanmaken.
Dit is een groen pigment (dat bladeren ook daadwerkelijk groen maakt) die ervoor zorgt dat de plant meer energie opneemt uit de zon, waardoor de plant weer meer vitamines en bioactieve stoffen aanmaakt en mineralen uit de bodem haalt.
De ‘beste’ thee groeit op hoge hoogtes (1.600 tot 2.200 meter) #
De hoogte waarop de theeplant groeit is ook van belang. Sommige van de ‘beste’ theesoorten worden verbouwd op hoogtes van 1.600 tot 2.200 meter. Hier zijn natuurlijk alle optimale wisselende klimatologische omstandigheden. Ook theegebieden aan zee staan, om dezelfde reden, bekend dat ze ‘goede’ thee produceren.
Het geheim van de lentepluk #
16 graden ten noorden, en 16 graden ten zuiden van de evenaar is het dagelijkse zonlicht minder dan 16 uur per dag voor een langere periode dan vijf weken. Hierdoor wordt de theeplant slaperig in deze periode en gaat de groei zeer traag. Als het zonlicht dan weer toe neemt wordt de plant weer ‘wakker’.
In de periode dat de theeplant wat slaperig was heeft hij veel smaakstoffen, vitamines, mineralen en bioactieve stoffen vastgehouden om te ‘overleven’. Dit is de reden dat de lentepluk vaak de lekkerste en misschien ook wel gezondste thee voortbrengt.
Bronnen #
De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.