Thee is een van de belangrijkste natuurlijke bronnen van alkaloïden (1). Alkaloïden zijn veel voorkomende secundaire metabolieten die door planten worden geproduceerd. Deze bioactieve stof komt voor in 2.000 soorten planten en in meer dan 100 verschillende plantenfamilies. Deze groep bioactieve stoffen komt in meerdere of mindere mate ook voor in alle theesoorten van de theeplant. Soorten alkaloïden in thee zijn:
- Cafeïne
- Theobromine
- Theacrine
Onderzoekers denken dat theeplanten alkaloïden aanmaken om zichzelf te beschermen tegen insecten. De concentratie van deze bioactieve stof in thee is dan ook sterk afhankelijk van de theeplant en de omstandigheden waarin de theeplant groeit.
Alkaloïden smaak en werking in thee #
Alkaloïden zijn over het algemeen kleur- en geurloos maar hebben wel een bittere smaak. In thee wordt deze bittere smaak veroorzaakt door de alkaloïde soort genaamd cafeïne. De belangrijkste en bekendste alkaloïden in thee is tevens ook cafeïne. Alkaloïden werken op het centrale zenuwstelsel en worden ook in verband gebracht met (2):
- Antioxiderende werkingen (onbewezen)
- Ontstekingsremmende werkingen (onbewezen)
- Vermindering van vermoeidheidseffecten (bewezen)
- Verbetering van het cognitieve prestaties (bewezen)
Kruidenthee en alkaloïden #
Alkaloïden in thee worden als veilig beschouwd, maar een specifieke groep alkaloïden die in sommige kruiden en dus in sommige kruidentheeën voorkomen worden bij een te hoge inname als onveilig beschouwd. Het gaat om pyrrolizidine (3). Het RIVM adviseert sinds 2015 om de inname van deze alkaloide zoveel mogelijk te beperken (4).
Bronnen #
De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.