Gezonde en duurzame thee

Een gezonde plant is een gezonde thee drinker. Als theeboeren gezonde theeplanten kunnen verbouwen, op een manier die de natuur zo min mogelijk belast, heb je duurzame thee (ook wel biologische thee). Duurzame thee betekent gezonde thee, en gezonde thee betekent een gezonde thee drinker. Hoe dit precies in elkaar zit wordt hieronder uitgelegd. 

Waarom er meer thee op een duurzame manier verbouwd wordt dan je denkt #

Er is veel kwalitatief goede duurzame thee (biologische thee) op de markt. Dit omdat de theeboeren in deze top regio’s vaak sowieso al thee op een duurzame manier verbouwen. Deze boeren weten namelijk dat de smaak van hun thee afhangt van de kwaliteit van hun bodem en plant. Deze boeren zouden nooit iets doen dat de kwaliteit van een van beiden in gevaar zou brengen. 

pesticiden worden met name ook gebruikt bij theeplantages waar de thee later in het jaar, of het hele jaar door, geplukt wordt. Theeplanten waarvan de theebladeren vroeg in de lente geplukt worden hebben geen pesticiden nodig. Dit komt omdat insecten en mijten pas in de warmere maanden daarna een probleem worden (1).

Waarom herbiciden en pesticiden gebruikt worden #

Helaas worden er ook veel herbiciden en pesticiden gebruikt. Dit met name door plantages die een grotere focus hebben op de opbrengst en meer zekerheid hieromtrent willen. Dit komt omdat insecten en mijten een verlies in opbrengst van 11% tot 50% kunnen veroorzaken (2). De derving van inkomsten hiervan als totaal van de industrie loopt al gauw op tot meer dan een miljard dollar. Het gebruik van pesticiden en herbiciden is dus niet zonder reden.

Waarom pesticiden en herbiciden op de lange termijn schadelijk zijn #

pesticiden en herbiciden werken op de korte termijn goed tegen insecten en mijten. Maar op de lange termijn leidt het gebruik van pesticiden en herbiciden volgens sommige onderzoeken in 30% tot 80% van de gevallen tot een bodem met een lagere zuurtegraad, en te grote hoeveelheden pesticiden en herbiciden in de thee die wij consumeren (3). 

Door de lagere zuurtegraad kunnen theeplanten minder mineralen opnemen uit de bodem, en groeien planten tevens minder snel. De gezondheid en de opbrengst van de theeplant lopen dus terug door het gebruik van pesticiden en herbiciden (4). 

Een advies voor je gezondheid #

Kortom, wil je smaakvolle en gezonde thee met zoveel mogelijk mineralen, bioactieve stoffen en vitamines. Koop dan biologische of organische thee van bekende herkomst uit top regio’s.

De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.