De geuren van de zes theesoorten verschillen sterk per theesoort, regio en zijn natuurlijk ook sterk afhankelijk van de stijl en variant van de theesoort. Tevens speelt jouw eigen beleving ook een grote rol. Maar dit hoeft ons niet te weerhouden om de geur per theesoort ‘breed’ te omschrijven. Dit is namelijk precies waar een aroma tabel voor bedoeld is.
Elke theesoort heeft door het productieproces ‘algemene’ geur kenmerken. Het zijn de vele nuances per theestijl en variant die verschillen, maar het zijn de algemene geurkenmerken die theesoorten herkenbaar maken.
De geur(en) van groene theesoorten #
Kenmerkend voor groene theesoorten is dat groene theesoorten meer plantaardige geuren hebben.
De geur van verse groente, of soms zeewier-achtig, is typerend voor Japanse theesoorten. Meer geroosterde en bloemige geuren zijn typerend voor Chinese theesoorten. De verschillen tussen Chinese en Japanse groene theesoorten komen met name tot stand door de manier waarop bladeren voor groene thee worden verwarmd om de oxidatie te stoppen.
Chinese groene theesoorten worden veelal geroosterd (veelal in roterende trommels of pannen) en Japanse groene theesoorten worden veelal gestoomd.
De geur(en) van zwarte theesoorten #
Kenmerkend voor zwarte thee is de grote variatie in geuren, doordat de bladeren voor zwarte thee bijna volledig geoxideerd worden, en zwarte thee veel vermengd wordt (gemelangeerd).
Het is echter onwaarschijnlijk dat je ooit zwarte thee ruikt met de geur van verse groente. De geur van zwarte thee is vaak zoeter en vuriger. De geur is veelal afhankelijk van de manier van drogen. Sommige zwarte theesoorten worden echter gerookt, Lapsang souchong is hiervan een voorbeeld. Gerookte zwarte thee heeft een zeer sterke rokerige geur.
De geur(en) van oolong theesoorten #
De geur van oolong theesoorten wordt vaak omschreven als aard- of houtachtig. De uiteindelijke geur van een Oolong thee hangt sterk af van de mate van oxidatie.
Minder geoxideerde oolong theesoorten krijgen meer verse groente-achtige geuren, en zwaarder geoxideerde oolong theesoorten krijgen meer vurige geuren. Deze oolong theesoorten doen meer denken aan zwarte theesoorten.
De geur(en) van witte theesoorten #
De geur van witte thee wordt vaak omschreven als de meest subtiele van alle theesoorten.
Door het lang verwelken krijgen witte theesoorten een licht bloemige geur. Meer dan andere theesoorten is voor de geur van witte theesoorten het terroir en de manier, en tijd, van verbouwen en plukken van de bladeren erg belangrijk.
Dit komt natuurlijk omdat witte thee verder niet verwerkt word, je proeft direct de plant, en de plantage en omgeving waar deze heeft gegroeid.
De geur(en) van gele theesoorten #
Gele thee wordt gestoomd en gebakken, en dit geeft gele thee een meer bloemige, nootachtige en zoete smaak dan de meeste groene theesoorten.
De geur(en) van gefermenteerde theesoorten #
De geur van gefermenteerde thee wordt vaak omschreven als intens aardachtig. De geur roept bij veel mensen sterke associaties op met het bos.
Gefermenteerde theesoorten zoals pu-er hebben een unieke geur. Het is een van de oudste theesoorten en tevens ook een theesoort die over vele jaren gerijpt kan worden.
Geur vergaat en thee absorbeert geuren #
Je weet nu hoe de beleving van geur werkt en hoe je deze kan omschrijven. De laatste praktische tip is om te onthouden dat de geur van thee verloren gaat en thee andere geuren absorbeert.
Bewaar thee daarom goed, het liefst licht en lucht dicht en ook apart zodat geuren niet gaan mengen. Zo blijft de geur van thee het langst bewaard en het meest intens. Drink thee zo vers mogelijk, en ruik en geniet van thee!