Thee zetten per soort 

Thee zetten

Bij het zetten van thee kan het fijn zijn om richtlijnen en aanwijzingen te hebben om op gang te komen. Je kan de onderstaande aanwijzingen per soort gebruiken bij het zetten van je thee.

Groene en gele thee zetten #

Ga je groene of gele thee zetten? In het algemeen zijn groene thee en gele thee het lekkerst als zij op lagere temperaturen getrokken worden (tussen de 60°C – 80°C). Sommige Japanse theesoorten (zoals Gyokuro) zijn het lekkerst als zij getrokken worden op 60°C, andere groene theesoorten kunnen ook warmer rond de 80°C.

De trektijd is met name afhankelijk van hoeveel gram thee je per 50 milliliter gebruikt. Begin eens met een anderhalve minuut, te slap? Trek de thee nog eens 30 seconden langer. Groene thee kan tot vier keer smaakvol opgeschonken worden. 

Witte thee zetten  #

Ga je witte thee zetten? Let dan op het volgende. Witte thee kan waterig zijn als de thee op 70°C tot 80°C getrokken wordt, misschien vind je dit lekker, maar misschien vind je het ook fijn om witte thee op wat warmer water te trekken op 80°C of zelfs 90°C,  probeer maar eens. 

Witte theebladeren zijn vaak groot, zorg dus dat je de witte thee zet in accessoires die de bladeren de ruimte geven. Je kan witte thee tot vier keer smaakvol opschenken.

Oolong thee zetten #

Oolong thee bestaat in vele stijlen en variaties. Sommige oolong thee is licht geoxideerd. Deze kun je proberen korter te trekken (2 – 3 minuten) op lagere temperaturen (70°C – 80°C). Afhankelijk van de hoeveelheid bladeren per milliliter die je gebruikt. Oolong thee die meer geoxideerd is, kan je op hogere temperaturen proberen te trekken (80°C – 90°C). De mate van oxidatie kan je aan het blad zien. Oolong thee kan tot twee keer smaakvol opgeschonken worden.

Zwarte thee zetten #

De meest gezette theesoort ter wereld. In het algemeen kan je deze theesoort zetten met bijna kokend water (95°C). Toch kan het lekker zijn om het water iets af te laten koelen. De ideale trektijd ligt ergens tussen de 2 en 5 minuten, hoe langer hoe sterker. Zwarte thee kan je een keer smaakvol opschenken. 

Kruidenthee zetten #

De trektijd en dosering voor kruidenthee is afhankelijk van of je kruidenthee drinkt voor de smaak of voor je gezondheid. Als je kruidenthee drinkt voor smaak kan je beginnen met het 4 tot 5 minuten trekken van kruidenthee op 90°C. 

Als je kruidenthee drinkt voor je gezondheid kan je kruidenthee 10 tot wel 20 minuten laten trekken. Voor de smaak is dit vaak niet bevorderend, maar de kruiden krijgen zo wel meer tijd en ruimte om hun stoffen af te geven aan het water. Kruidenthee kan je meerdere keren opschenken, let wel op hoeveel je drinkt, sommige soorten kruidenthee kun je beter met mate drinken.

Thee zetten richtlijnen tabel #

TheesoortTrek temperatuur (°C)Trektijd (min)Drink  temperatuur (°C)Opschenken
Groene en gele thee60°C – 80°C2 – 3vanaf 60°Ctot vier keer
Witte thee70°C – 80°C2 – 5vanaf 60°Ctot vier keer
Oolong thee70°C – 90°C2 – 5vanaf 60°Ctot twee keer
Zwarte thee90°C –  95°C2 – 5vanaf 60°Ceen keer 
Kruidenthee90°C – 95°C5 >vanaf 60°Ctot vier keer
Richtlijnen voor het zetten van thee

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.