Deze groep bioactieve stoffen komt in veel planten voor. De saponinen in thee zijn een van de minst onderzochte bioactieve stoffen in thee en er is dus ook weinig bekend over de concentratie en samenstelling van deze bioactieve stof in thee.
Saponinen zijn bitter smakende en soms giftige bioactieve stoffen zoals in het geval van glycyrrhizin in zoethout. Ondanks dat er weinig bekend is over de samenstelling en concentratie van saponinen in thee suggereren recente onderzoeken wel dat de theeplant aanzienlijke hoeveelheden saponinen produceert. Tevens lijken de concentratie saponinen gedurende het productieproces van thee niet te veranderen (1).
Mogelijke gezondheidsvoordelen van saponinen in thee #
Uit onderzoeken naar saponinen in andere planten is bekend dat saponinen in verband gebracht worden met het:
- Verlagen van bloedlipiden
- Verlagen van het risico op kanker
- Verlagen van de bloedglucose respons
Een dieet met een hoog saponinegehalte wordt ook in verband gebracht met een betere bescherming tegen tandbederf (2). Geen van de bovenstaande gezondheidsvoordelen zijn tot dusver echter bewezen.
Bronnen #
De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.