De thee aroma tabel (geuren beschrijven)

Inhoudsopgave

De thee aroma tabel kan gebruikt worden om de beleving van geur, en daarmee samenhangend smaak, te beschrijven. Geur is een zeer complexe en persoonlijke ervaring. Deze ervaring is complex mede omdat deze afhankelijk is van alle chemische verbindingen in de theebladeren en hoe deze afgegeven worden aan het warme water. De ervaring is persoonlijk omdat de smaak vervolgens afhankelijk is van hoe jouw neus, papillen en hersenen deze chemische verbindingen verwerken. 

Alle bovenstaande factoren maken het beschrijven van de geur van thee een uitdagende taak. Tasting wheels worden gebruikt bij het beschrijven van geuren. Bij de Nationale Theegids gebruiken wij de onderstaande aroma tabel. Deze tabel is een combinatie van meerdere tasting wheels (1,2).

De thee aroma tabel #

AardachtigBosBosgrond
Muf / hummes
Mos
Compost
Natte bladeren
HoutEik
Mahonie
Eucalyptus
Planten / kruidachtigGrasVers gemaaid gras
Hooi
Bamboo
GroentenBoternoot
Spinazie
Bonen / spruiten
Asperges
Erwten
Alfalfa
Groene bonen
KruidenBasillicum
Peterselie
Munt
Lavendel
Salie
Tijm
Venkel
BloemigZomerse weideOsmanthus
Jasmijn
Chrysant
Tuin bloemenRoos
Pioen
Kamperfoelie
Gardenia
Notig / melkachtigRomig
Verse boter
Amandel
Kastanje
Geroosterde noten
ZoetMout
Honing / bijenwas
Karamel
Siroop
Toffee
Bruine suiker
Vanille
Vuur / dierStal
Geroosterd boord
Rook
Tabak
Leer
PittigPittig / verkoelendKaneel
Nootmuskaat
Peper
Kruidnagel
Drop
Sterrenmunt
Gember
Vers of gekonfijt fruitTropisch Ananas
Banaan
Meloen
Mango
Steen- en wijnstok fruitAppel
Abricot
Peer
Druif
Perzik
Muskaatnoot
Citrus Mandarijn
Sinaasappel
Bergamot
Limoen
Citroen
BessenBosbes
Framboos
Aardbei
Zwarte bes
ZeeZeezout
Oesters
Zeewier / vis
MineraalVulkanisch
Krijt
Graniet
De thee aroma tabel met alle geuren van thee

De geuren in de bovenstaande tabel kunnen ook nog onderscheiden worden in top, midden en basisgeuren (3) . De top geuren zijn de eerste die je ruikt, de midden geuren zijn de geuren die je ruikt op het hoogtepunt van je ademhaling en de basisgeur is de geur die blijft hangen.

De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.

Heb je een toevoeging?

Mis je geuren? Laat het ons weten.

Naam
Onderwerp
Bericht
Het formulier is met succes verzonden!
Er waren wat fouten bij het verzenden van het formulier. Controleer nogmaals alle formuliervelden.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.