De neus, mond en het aroma complex 

Bij het zetten van thee wordt ten eerste ons reuksysteem (neus) geprikkeld door de duizenden vluchtige verbindingen die gezamenlijk bekend staan als het aroma complex. Deze vluchtige verbindingen stijgen op uit het water en komen in de neus. Ten tweede worden de smaakpapillen in de mond geprikkeld door de duizenden niet-vluchtige verbindingen die in het water blijven drijven.

Het bijzondere is dat slechts 0,01% van het gewicht van een theeblad bestaat uit vluchtige chemische verbindingen. En hoewel het slechts om 0,01% gaat is deze kleine groep vluchtige chemische verbindingen wel voor het grootste deel verantwoordelijk voor onze geur, en dus smaakbeleving van thee. 

De neus is dus de hoofdrolspeler bij het drinken van thee. Dit feit wordt nog weer eens versterkt doordat de neus veel meer nuances herkent dan de mond. Met de neus kunnen wij meer dan 1 miljoen geuren onderscheiden (1). De mond onderscheidt met name: zoet, zout, zuur, bitter en umami (hartig). 

Waarom thee intenser ruikt dan dat thee smaakt #

Hierdoor is het ook zo dat de geur van een thee meestal veel intenser is dan de smaak. Dit komt dus doordat het aroma complex van thee hoofdzakelijk bestaat uit vluchtige chemische verbindingen. Deze stijgen op uit het water en komen in de neus. Daarom ruikt thee meestal intenser dan dat thee smaakt.

Het is goed om te weten dat de ervaring van het drinken van thee daarom ook versterkt kan worden door thee eerst goed te ruiken (2). 

De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.