De polysachariden in thee zijn na polyfenolen de meest grote groep bioactieve stoffen die voorkomen in alle theesoorten. Afhankelijk van de structuur kunnen polysachariden in planten verschillende functies hebben. Sommige polysachariden helpen planten met het opslaan van energie, sommige voor het verzenden van cellulaire berichten en andere voor het bieden van ondersteuning aan cellen en weefsels van de plant (1).
Concentratie en samenstelling van polysacchariden in thee #
De concentratie van polysacchariden in een kop thee varieert volgens onderzoek sterk afhankelijk van de bereiding van een kop thee. Tevens lijkt het lastig om deze bioactieve stof uit de theebladeren te halen door thee te trekken in warm water (2).
Polysachariden lijken meer voor te komen in theebladeren naarmate ze langer rijpen, zoals bij gefermenteerde theesoorten. Afhankelijk van de samenstelling met andere bioactieve stoffen wordt deze groep bioactieve stoffen in verband gebracht met onbewezen gezondheidsclaims (3,4). polysacchariden in thee zouden:
- Immuniteits regulerende eigenschappen hebben
- Antioxidanten eigenschappen hebben
- Anti diabetes eigenschappen hebben
- Anti obesitas eigenschappen hebben
Bronnen #
De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.