Potentiële negatieve effecten en bijwerkingen van thee

Bijwerkingen van thee

Thee heeft positieve gezondheidsvoordelen, bewezen en onbewezen. Thee heeft echter ook potentiële negatieve effecten en bijwerkingen. De onderstaande negatieve effecten en bijwerken van thee zijn bekend bij de theegids:

Thee kan de klachten van het prikkelbare darm syndroom (pds) verergeren #

Dit heeft met name te maken met de aanwezige cafeïne (theïne) in thee. Dit kan de darmen stimuleren en klachten van pds verergeren. 

Thee kan maagklachten veroorzaken #

Maagklachten komen met name voor als je thee drinkt op een lege maag. Thee stimuleert namelijk de productie van maagzuur.

Thee kan misselijkheid veroorzaken #

Misselijkheid komt met name voor als thee gedronken wordt op een lege maag. De cafeïne en tannines in thee kunnen de maagwanden irriteren.

Thee bevat cafeïne (theïne) #

De bladeren van de theeplant waar thee van gemaakt wordt bevatten cafeïne. De hoeveelheid van deze stof varieert per theesoort, en de gevoeligheid voor deze stof varieert ook sterk per persoon. Bij te veel cafeïne in een te korte tijd kan je last krijgen van: hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen, rusteloosheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen of angstgevoelens. 

400 mg cafeïne (ofwel theïne) wordt als veilig beschouwd (voor volwassen personen). Een kop thee bevat gemiddeld 40 mg cafeïne (ofwel theïne). Bekijk onze cafeïne en thee tabel voor specifieke informatie.

Thee bevat fluoride  #

De bladeren van de theeplant waar thee van gemaakt word bevatten fluoride. De hoeveelheid fluoride varieert per theesoort. Fluoride is niet perse een ongezond mineraal. Maar ons lichaam kan fluoride slecht afbreken waardoor mensen al snel te veel fluoride binnen krijgen, en dan kan fluoride giftig worden. 4 milligram fluoride per dag wordt als veilig beschouwd (voor volwassen personen). Gemiddeld bevat een kop thee 1.6 milligram fluoride (1).

Thee is in verband gebracht met een verhoogd risico op keel kanker #

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die thee warmer dan 60°C drinken en meer dan 700 milliliter thee per dag drinken een verhoogde kans hebben op keelkanker (2). Drink je thee dus niet te snel en laat je thee rustig afkoelen.

Thee kan een gevoelige keel en keelklachten veroorzaken #

Te warme thee kan keel klachten veroorzaken. De slijmvliezen in de keel kunnen geïrriteerd raken van warme thee. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en roodheid van de keel. Drink je thee dus niet te snel en laat je thee rustig afkoelen.

Thee kan ongezonde metalen en pesticiden bevatten #

De theeplant kan ongezonde metalen opnemen uit de grond. Ook kan de theeplant pesticiden die gebruikt worden op plantages opnemen. Deze metalen en pesticiden kunnen uiteindelijk terechtkomen in thee (3). De Europese Unie heeft richtlijnen voor de maximale hoeveelheid toegestane metalen en pesticiden in thee (4). 

De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.

Heb je een toevoeging? #

Heb je een vraag of mis je belangrijke bijwerkingen van thee? Laat het ons weten

E-mail
Onderwerp
Bericht
Het formulier is met succes verzonden!
Er waren wat fouten bij het verzenden van het formulier. Controleer nogmaals alle formuliervelden.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.