Hoe komt de kleur van een theesoort tot stand?

De kleur van theebladeren wordt bepaald door de aanwezige pigmenten. Hoe groener de bladeren hoe meer chlorofylen pigmenten het blad bevat. Dit is een teken van een gezonde plant en/of een jong blad.

Hoe het productieproces de kleur van thee beĂŻnvloed #

De kleur van de bewerkte bladeren, en dus de theesoort en het uiteindelijke aftreksel, wordt bepaald door het productieproces. Dit heeft met name te maken met de mate waarin de thee geoxideerd of gefermenteerd is. Wat oxidatie met een theeblad doet is iets dat je goed kan zien op de onderstaande afbeelding.

Oxidatie van een theeblad

De theesoorten die niet tot licht geoxideerd zijn, hebben een groener blad en een lichter aftreksel. De theesoorten die licht tot zeer geoxideerd zijn, hebben een donkerer blad en ook een donkerder aftreksel (1). Dit komt omdat een groep stoffen genaamd flavanolen in thee tijdens de oxidatie omgezet worden in theaflavines en thearubigins. Deze groepen stoffen worden in verband gebracht met de donkere kleur van het blad en het aftreksel van het blad. 

Tevens worden deze stoffen ook in verband gebracht met de robuustere smaken van geoxideerde theesoorten (2). 

De donkerste thee #

Gefermenteerde theesoorten zijn nog donkerder dan volledig geoxideerde theesoorten. Dit komt door het rijpingsproces dat deze theesoorten ondergaan: hoe langer ze rijpen, hoe donkerder de kleuren van het blad en van het aftreksel van het blad.

Drie andere factoren die ook invloed op de kleur van thee hebben #

De manier waarop de oxidatie gestopt wordt heeft ook invloed op de kleur van het blad, de soort en het aftreksel van de theesoort. De oxidatie wordt vaak gestopt door de bladeren te verwarmen. Dit kan op vele verschillende manieren, bijvoorbeeld door de bladeren te roosteren, of de bladeren te stomen. Gestoomde theesoorten (bijvoorbeeld: sencha) hebben vaker diep groene kleuren, terwijl geroosterde groene theesoorten vaker bruiner of meer oranje worden.

Hoe jij de thee zet heeft invloed op de kleur van het aftreksel #

De manier waarop jij de thee zet heeft ook invloed op de kleur van het aftreksel. Het is je vast weleens opgevallen dat hoe langer je de thee laat trekken hoe donkerder de kleur. Dit gebeurt ook als je meer thee gebruikt voor het zetten van thee dan je normaal doet. Dit komt omdat er meer stoffen in het aftreksel komen die verantwoordelijk zijn voor de kleur van het aftreksel. 

Het water heeft invloed op de kleur van het aftreksel #

Het water dat je gebruikt heeft ook invloed op de complexiteit, diepte en helderheid van de kleur. Goed en mineraalarm water zorgt voor betere en heldere kleuren. Heldere en schitterende kleuren (van het aftreksel) kunnen ook een teken zijn van versheid, maar dit kan beter niet op kleur alleen bekeken worden.

De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.