De kleur van theebladeren wordt bepaald door de aanwezige pigmenten. Hoe groener de bladeren hoe meer chlorofylen pigmenten het blad bevat. Dit is een teken van een gezonde plant en/of een jong blad.
Hoe het productieproces de kleur van thee beïnvloed #
De kleur van de bewerkte bladeren, en dus de theesoort en het uiteindelijke aftreksel, wordt bepaald door het productieproces. Dit heeft met name te maken met de mate waarin de thee geoxideerd of gefermenteerd is. Wat oxidatie met een theeblad doet is iets dat je goed kan zien op de onderstaande afbeelding.
De theesoorten die niet tot licht geoxideerd zijn, hebben een groener blad en een lichter aftreksel. De theesoorten die licht tot zeer geoxideerd zijn, hebben een donkerer blad en ook een donkerder aftreksel (1). Dit komt omdat een groep stoffen genaamd flavanolen in thee tijdens de oxidatie omgezet worden in theaflavines en thearubigins. Deze groepen stoffen worden in verband gebracht met de donkere kleur van het blad en het aftreksel van het blad.
Tevens worden deze stoffen ook in verband gebracht met de robuustere smaken van geoxideerde theesoorten (2).
De donkerste thee #
Gefermenteerde theesoorten zijn nog donkerder dan volledig geoxideerde theesoorten. Dit komt door het rijpingsproces dat deze theesoorten ondergaan: hoe langer ze rijpen, hoe donkerder de kleuren van het blad en van het aftreksel van het blad.
Drie andere factoren die ook invloed op de kleur van thee hebben #
De manier waarop de oxidatie gestopt wordt heeft ook invloed op de kleur van het blad, de soort en het aftreksel van de theesoort. De oxidatie wordt vaak gestopt door de bladeren te verwarmen. Dit kan op vele verschillende manieren, bijvoorbeeld door de bladeren te roosteren, of de bladeren te stomen. Gestoomde theesoorten (bijvoorbeeld: sencha) hebben vaker diep groene kleuren, terwijl geroosterde groene theesoorten vaker bruiner of meer oranje worden.
Hoe jij de thee zet heeft invloed op de kleur van het aftreksel #
De manier waarop jij de thee zet heeft ook invloed op de kleur van het aftreksel. Het is je vast weleens opgevallen dat hoe langer je de thee laat trekken hoe donkerder de kleur. Dit gebeurt ook als je meer thee gebruikt voor het zetten van thee dan je normaal doet. Dit komt omdat er meer stoffen in het aftreksel komen die verantwoordelijk zijn voor de kleur van het aftreksel.
Het water heeft invloed op de kleur van het aftreksel #
Het water dat je gebruikt heeft ook invloed op de complexiteit, diepte en helderheid van de kleur. Goed en mineraalarm water zorgt voor betere en heldere kleuren. Heldere en schitterende kleuren (van het aftreksel) kunnen ook een teken zijn van versheid, maar dit kan beter niet op kleur alleen bekeken worden.
Bronnen #
De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.