Handige aanwijzingen voor het zetten van thee

De informatie in het basis kennis artikel gaat al meer dan de helft van jouw ‘problemen’ met het zetten van thee oplossen. Maar als je nog meer smaak uit je thee wilt halen kan een van de acht onderstaande aanwijzingen ook interessant zijn voor jou:

Thee is voor 98% water #

De nuances van de aroma en smaak gaan al snel verloren door de mineralen in het meeste kraanwater, daarbij moet wel gezegd worden dat het water in de meeste gemeenten van Nederland zeer goed is. De kleur en textuur van thee worden trouwens ook beïnvloed door de mineralen in het water. Probeer eens je water te filteren of koop mineraalwater uit de winkel.

Thee hoeft niet bitter te smaken (zelfs groene thee niet) #

Echt waar! De bitterheid van thee heeft hoofdzakelijk te maken met de manier waarop jij thee bereid en niet met thee zelf. Het klopt wel dat groene thee vaak sneller bitter wordt, en dus smaakt, dan andere theesoorten.

Dit komt door de hogere concentratie van polyfenolen in groene thee, maar met de juiste trek temperatuur (liefst wat lager) en trektijd (liefst wat korter), ga je merken dat groene thee eigenlijk helemaal niet bitter smaakt.

Geef bladeren de ruimte #

Theebladeren zetten uit in het warme water, hoe beter theebladeren dit kunnen doen hoe beter theebladeren hun stoffen kunnen afgeven aan het warme water.

Thee afwegen in plaats van lepels en ander gerei #

Als je een theesoort, stijl of variatie voor het eerst gaat zetten, kan je ook afwegen hoeveel je gebruikt, kijken en leren en na een paar keer proberen kan je op gevoel de juiste hoeveelheid gebruiken. Instructies als:’gebruik 2 theelepels zwarte thee’ kunnen verwarrend zijn. 

Het gebruiken van theelepels of andere accessoires om te bepalen hoeveel thee je gaat gebruiken kan verwarrend werken. Theebladeren verschillen namelijk nogal in volume. Kortom, een theelepel Pai Mu Tan is niet hetzelfde als een theelepel Keemun. Gebruik in plaats hiervan 1 gram thee per 50 ml.

Schenk thee eens meerdere malen op (vooral losse thee!) #

Waarom zou je thee na de eerste keer opschenken weggooien? Je kan dezelfde thee vaak nog een keer zetten, haal alles uit je bladeren en trek de thee nog wat langer op warmer water. Sommige theesoorten kun je tot wel vier keer lekker opschenken. 

Probeer het eens, verdubbel bij elke opschenken de trektijd, als dit niet voldoende is, gebruik warmer water en blijf de thee langer trekken, tot je de gewenste sterkte en smaak hebt. 

Drink thee niet te heet, maar eerder aangenaam warm of zelfs een beetje lauw #

Geduld is een schone zaak. Als de thee klaar is met trekken hoef je niet gelijk de thee te drinken. Thee is het best te proeven als het afgekoeld is rond de 60°C. Tevens heeft onderzoek uitgewezen dat mensen die thee warmer dan 60°C drinken en meer dan 700 milliliter thee per dag drinken een verhoogde kans hebben op keelkanker (1).

(her)gebruik de gebruikte bladeren  #

Je kan theebladeren thuis hergebruiken. Theebladeren zijn rijk aan stikstof, fosfor en kalium. Dit zijn dezelfde voedingsstoffen die in kamerplanten voeding zitten. Dus, spaar je thee bladeren op en maak er aan het einde van de week nog één laatste brouwsel van. 

Geef de planten thuis vervolgens water met het brouwsel en, als je een tuin hebt, verwerk de bladeren vervolgens in de tuingrond. Als je dit niks vind, kan je de theebladeren ook gebruiken in smoothies, frittatas, salades of rijstgerechten.

Melk, suiker en andere toevoegingen #

Toevoegingen zijn vaak niet gezond, maar wel lekker! Melk en suiker zijn de meest gebruikte toevoegingen, maar ook limoen wordt vaak in thee gebruikt. Limoen maakt de thee wat zuurder en scherper, te veel limoen is wel slecht voor je gebit, net zoals te veel suiker, wat suiker betreft kan je ook gezondere alternatieven zoals stevia of dadelsuiker proberen.

De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.