Het productieproces van de zes theesoorten

Thee is afkomstig van het aftreksel van een van de zes soorten thee afkomstig van de theeplant (Camellia Sinensis). Afhankelijk van het productieproces ontstaat er een van de zes verschillende soorten thee.  

Het productieproces

Het productieproces van thee #

De onderstaande afbeelding toont de minimaal benodigde productiemethodes om een theesoort te creëren (1) . Het onderstaande overzicht is een oppervlakkig overzicht. Sommige methodes worden meerdere malen uitgevoerd. Tevens zijn er variaties op de bovenstaande methodes en sommige methodes zijn niet zozeer een ‘stap’ maar eerder een continuüm. De productieprocessen van thee verschillen ook per land en regio. De oorsprong van de productieprocessen van de zes theesoorten ligt hoofdzakelijk in China.

Het productieproces van thee

De productiemethodes  #

De onderstaande tabel beschrijft de productiemethoden en het doel van elke methode (2):

Methode Doel van methode
verwelkenDit is een ‘natuurlijke’ stap die direct na het plukken start. De theebladeren worden 3 tot 6 uur (afhankelijk van de bladeren en het weer) verwelkt. Bij het verwelken verliezen de bladeren een groot deel van hun vocht, hierdoor beginnen smaak- en geurstoffen te ontwikkelen.
RollenDe theebladeren worden gerold, dit kan op verschillende manieren. Bij het rollen van de bladeren breekt de celstructuur van de bladeren, en komen er aromatische oliën vrij. Bladeren kunnen ook in verschillende vormen gerold worden waardoor de theesoort bepaalde kenmerken krijgt, en een bepaalde uitstraling. 
VerwarmenBladeren kunnen op verschillende manieren en in verschillende mate verwarmd worden. Tijdens het verwarmen van de bladeren stopt het oxidatieproces dat tijdens het verwelken in gang gezet is. Dit noemt men ook wel:’killing the greens’.
DrogenDe laatste stap voor elke theesoort. De bladeren worden gedroogd en verliezen hun resterende vocht. 2% tot 3% vocht blijft behouden waardoor schimmels voorkomen worden. De thee blijft door het drogen houdbaar en is daardoor geschikter om getransporteerd en verkocht te worden.
StomenGele theesoorten worden 4 tot 10 uur gestoomd, het stomen zorgt voor een korte oxidatie en geeft gele thee zijn kenmerkende kleur, smaak en aroma.
oxiderenHet oxideren van thee is het gecontroleerd blootstellen van theebladeren aan zuurstof onder een bepaalde temperatuur. Hierdoor komt een reeks chemische veranderingen op gang die zorgen dat de bladeren een bruine kleur krijgen en een specifieke smaak en geur (aroma) krijgen. Het oxidatieproces wordt gestopt door de bladeren weer te verwarmen.
fermenterenDit is een rijpingsproces, voor gefermenteerde thee worden theebladeren 45 tot 65 dagen blootgesteld aan hitte en vochtigheid waardoor een proces met bacteriën op gang komt. Dit proces gaat hierna nog door als de bladeren worden geperst en opgeslagen. Het eindproduct is gefermenteerde thee. 
De productemethodes (ofwel stappen) van het productie van thee

De volgende artikelen in deze sectie beschrijven op basis van de bovenstaande informatie over het productieproces en de productiemethodes hoe elke theesoort ontstaat en wat het verband is tussen het productieproces, de methodes en de belangrijkste kenmerken van de theesoort:

De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.