Thee is afkomstig van het aftreksel van een van de zes soorten thee afkomstig van de theeplant (Camellia Sinensis). Afhankelijk van het productieproces ontstaat er een van de zes verschillende soorten thee.

Het productieproces van thee #
De onderstaande afbeelding toont de minimaal benodigde productiemethodes om een theesoort te creëren (1) . Het onderstaande overzicht is een oppervlakkig overzicht. Sommige methodes worden meerdere malen uitgevoerd. Tevens zijn er variaties op de bovenstaande methodes en sommige methodes zijn niet zozeer een ‘stap’ maar eerder een continuüm. De productieprocessen van thee verschillen ook per land en regio. De oorsprong van de productieprocessen van de zes theesoorten ligt hoofdzakelijk in China.

De productiemethodes #
De onderstaande tabel beschrijft de productiemethoden en het doel van elke methode (2):
Methode | Doel van methode |
verwelken | Dit is een ‘natuurlijke’ stap die direct na het plukken start. De theebladeren worden 3 tot 6 uur (afhankelijk van de bladeren en het weer) verwelkt. Bij het verwelken verliezen de bladeren een groot deel van hun vocht, hierdoor beginnen smaak- en geurstoffen te ontwikkelen. |
Rollen | De theebladeren worden gerold, dit kan op verschillende manieren. Bij het rollen van de bladeren breekt de celstructuur van de bladeren, en komen er aromatische oliën vrij. Bladeren kunnen ook in verschillende vormen gerold worden waardoor de theesoort bepaalde kenmerken krijgt, en een bepaalde uitstraling. |
Verwarmen | Bladeren kunnen op verschillende manieren en in verschillende mate verwarmd worden. Tijdens het verwarmen van de bladeren stopt het oxidatieproces dat tijdens het verwelken in gang gezet is. Dit noemt men ook wel:’killing the greens’. |
Drogen | De laatste stap voor elke theesoort. De bladeren worden gedroogd en verliezen hun resterende vocht. 2% tot 3% vocht blijft behouden waardoor schimmels voorkomen worden. De thee blijft door het drogen houdbaar en is daardoor geschikter om getransporteerd en verkocht te worden. |
Stomen | Gele theesoorten worden 4 tot 10 uur gestoomd, het stomen zorgt voor een korte oxidatie en geeft gele thee zijn kenmerkende kleur, smaak en aroma. |
oxideren | Het oxideren van thee is het gecontroleerd blootstellen van theebladeren aan zuurstof onder een bepaalde temperatuur. Hierdoor komt een reeks chemische veranderingen op gang die zorgen dat de bladeren een bruine kleur krijgen en een specifieke smaak en geur (aroma) krijgen. Het oxidatieproces wordt gestopt door de bladeren weer te verwarmen.![]() |
fermenteren | Dit is een rijpingsproces, voor gefermenteerde thee worden theebladeren 45 tot 65 dagen blootgesteld aan hitte en vochtigheid waardoor een proces met bacteriën op gang komt. Dit proces gaat hierna nog door als de bladeren worden geperst en opgeslagen. Het eindproduct is gefermenteerde thee. |
De volgende artikelen in deze sectie beschrijven op basis van de bovenstaande informatie over het productieproces en de productiemethodes hoe elke theesoort ontstaat en wat het verband is tussen het productieproces, de methodes en de belangrijkste kenmerken van de theesoort:
- Hoe groene thee ontstaat
- Hoe gele thee ontstaat
- Hoe witte thee ontstaat
- Hoe oolong thee ontstaat
- Hoe zwarte thee ontstaat
- Hoe gefermenteerde thee ontstaat
Bronnen #
De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.