Hoe kan je kruidenthee gebruiken? De toepassing van kruidenthee

Hoe kan je kruidenthee gebruiken? Als kruiden op de juiste manier verbouwd, geoogst, bewaard en gezet worden in een kruidenthee kan kruidenthee klachten en kwalen verzachten en de gezondheid ondersteunen. De bekende arts en filosoof Avicenna zei ooit:’

Er zijn geen waardeloze kruiden, er is alleen een gebrek aan kennis’

Welke klachten en kwalen kan kruidenthee verzachten?  #

Alle onderstaande effecten zijn grotendeels onbewezen gezondheidsclaims en kruidenthee is vaak niet het gene dat een klacht geneest. De werkzame stoffen in kruidenthee kunnen volgens de kruidengeneeskunde wel bijdragen aan het verzachten van een klacht, maar nogmaals, weinig hiervan is bewezen. 

Er is veel kennis hierover onder kruidengeneeskundige, en goede voorbeelden waar kruidenthee volgens deze studie kan verzachten en ondersteunen, en dus hoe je kruiden thee zou kunnen gebruiken:

  • Klachten van verkoudheid (verzachten)
  • Klachten van griep (verzachten)
  • Klachten van menstruatiepijn (verzachten)
  • Darmkrampen (verzachten)
  • Immuunsysteem (ondersteunen)
  • Klachten van misselijkheid (verzachten)
  • Klachten van hoofdpijn (verzachten)

Kruiden zijn niet geschikt voor ernstige ziektes of ontstekingen  #

Dit heeft te maken met de hedendaagse focus van de farmacognosie op het onderzoeken, isoleren en synthetiseren van plantenstoffen om hele gerichte en effectieve medicijnen te maken (1). Dit is niet hoe kruidenthee werkt.

Ga daarom altijd naar een huisarts of ziekenhuis als je een ontsteking hebt of anderszins iets hebt wat acute aandacht nodig heeft. Kruiden zijn niet geschikt voor het behandelen van ernstige klachten of acute levensbedreigende ziektes of ontstekingen. 

Dit heeft onder meer te maken met de samenstelling en concentratie van stoffen, de kwaliteit van kruiden, de beschikbaarheid van kruiden en de bijwerkingen die komen van de andere stoffen die je ook binnenkrijgt door kruidenthee te drinken. Tevens is het zo dat niet alle  stoffen het best oraal opgenomen kunnen worden door het lichaam. 

Dit zijn dan ook precies de uitdagingen die de farmacognosie tracht op te lossen. Als je al medicijnen gebruikt raadpleeg dan ook met je huisarts of apotheek of het verstandig is om een bepaalde kruidenthee te drinken, sommige stoffen in kruiden kunnen namelijk de werking van je medicijnen beĂŻnvloeden.

De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.