Het aroma complex van thee is gecompliceerd. Theebladeren hebben duizenden chemische verbindingen, en zodra de theebladeren geplukt worden beginnen deze chemische verbindingen te veranderen.
Hoe theeboeren en merken het aroma complex van thee beïnvloeden #
De chemische verbindingen beginnen te veranderen doordat de bladeren hun vocht beginnen te verliezen. Dit komt door een proces dat verwelken heet. Na het verwelken gaat de theeboer de bladeren verder verwerken. Dit doet de theeboer, mede omdat hij een thee met een bepaalde geur en smaak wil produceren.
Net zoals dat de theeboer op een ‘natuurlijke’ wijze bepaalde smaken en geuren probeert te ontwikkelen, proberen theemerken dat ook. Hiervoor voegen theemerken natuurlijke of kunstmatige smaakstoffen toe. Deze smaakstoffen hebben ook een grote invloed op de smaak en geur van een theesoort, stijl of variant.
Vluchtige en niet vluchtige chemische verbindingen #
De groep chemische verbindingen die verantwoordelijk is voor het aroma van thee heet het aroma complex. De chemische verbindingen in een aroma complex kunnen vluchtig of niet vluchtig zijn.
- Vluchtige chemische verbindingen
Deze stoffen komen in de lucht zodra water warm wordt.
- Niet vluchtige chemische verbindingen
Deze stoffen komen vrij in warm water en blijven in het warme water.
De groep vluchtige chemische verbindingen bereiken onze neus en de groep niet vluchtige chemische verbindingen blijven in het water, en komen in onze mond (1).
Bronnen #
De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.