Thee is niets anders dan het water verwarmen, de thee bereiden en de thee op de juiste manier drinken
Dit is een uitspraak over thee zetten van Sen no Rikyu, een van de grondleggers van de Japanse theeceremonie genaamd Chanoyu, vertaald:’ the way of tea’.
De eenvoud van de uitspraak is ironisch. Dit omdat een volledige Japanse theeceremonie meerdere uren kan duren en uit vele gebruiken kan bestaan. Dit artikel gaat niet over thee ceremonies, en dit is ook geen artikel vol regels, in plaats daarvan is het de bedoeling van dit artikel om jou de basis kennis te geven.
De basis van het thee zetten #
De bereiding van thee hangt af van de juiste hoeveelheid theebladeren, heet water en trek tijd. Bij het trekken van thee zijn de effecten van de watertemperatuur en de trektijd op de sterkte van de thee omgekeerd gecorreleerd.
Dit betekent dat om een thee met een bepaalde sterkte te bereiden een langere trektijd en een lagere watertemperatuur dezelfde smaak zullen opleveren. Een afname van de trektijd en een hogere watertemperatuur net zo. Dit heeft dus geen zin, en hieruit volgt dat als jij je thee te sterk vind kan je drie dingen doen:
- Korter trekken
- Minder thee bladeren gebruiken (inderdaad lastig met theezakjes)
- De thee op een minder hoge temperatuur trekken
Als je thee te slap is, probeer dan het volgende:
- Langer trekken
- Meer theebladeren gebruiken
- De thee op een hoger temperatuur trekken
Andere artikelen over thee zetten #
De andere artikelen in deze sectie kunnen jou bovenop de basis kennis nog meer richtlijnen en handvatten geven. Zo kan je zelf met thee experimenteren en leren hoe je thee kan zetten. Het uiteindelijk doel is dat jij thee kan bereiden en drinken op een manier die past bij jouw voorkeuren en gewoontes (en hopelijk ook die van jou bezoek). Verder lezen? In deze sectie zijn de volgende artikelen: