Hoe de beleving van smaak werkt bij het drinken van thee

Hoe werkt de beleving van smaak en wat betekent dit voor het drinken van thee? De ervaring van smaak is een waarneming die wordt gestimuleerd wanneer thee in de mond chemisch reageert met smaak receptorcellen op de smaakpapillen op de tong. De tong heeft tussen de 2.000 en 5.000 smaakpapillen met elk 50 tot 100 smaak receptorcellen. De substantie van thee stimuleert ook de trigeminuszenuw. Deze zenuw registreert textuur, pijn en temperatuur. 

Smaak en geur beïnvloeden elkaar #

De smaakpapillen en de trigeminuszenuw zijn samen verantwoordelijk voor de beleving van thee in de mond. De smaakreceptoren in de mond kunnen vijf smaken onderscheiden: zoet, zout, zuur, bitter en umami (hartig), terwijl mensen met de receptoren in de neus meer dan 1 miljoen geuren kunnen onderscheiden (1). Smaak en geur beïnvloeden elkaar dan ook. 

Smaak en geur worden gecreëerd door twee aparte zintuigen #

Deze twee aparte chemische zintuigen zijn het reuksysteem en het smaaksysteem. Deze zintuigen hebben twee aparte organen, namelijk de neus en de mond. 

Samen creëren de neus en de mond de beleving van geur en smaak. Vaak gebeurt dit op twee aparte momenten, je ruikt eerst iets voor je het proeft. Maar het gebeurt ook tegelijk als aroma’s door de keelholte naar de neusholten stijgen. 

Geur beïnvloedt onze beleving van smaak dan ook voor wij thee überhaupt proeven met de mond. Om thee goed te proeven is het dus belangrijk om met aandacht thee te ruiken tijdens het drinken. 

Thee goed ruiken is belangrijk om thee goed te proeven #

Dit geldt nadrukkelijk voor thee. Het is namelijk zo dat thee vele vluchtige chemische verbindingen heeft. Deze chemische verbindingen lossen niet op in het water, maar komen vrij, en worden met de neus geroken. Hierdoor is thee zeer intens wanneer je het ruikt, maar is de smaak in de mond veel subtieler wanneer je het drinkt. 

De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.