Hoe gefermenteerde thee ontstaat

Bladeren die verwelkt, verwarmd, gerold en gefermenteerd worden, worden gefermenteerde thee of, ook wel, gerijpte thee genoemd. 

In China noemt men gefermenteerde thee ook wel zwarte thee, omdat het aftreksel van deze theesoorten vaak zwart is. Gefermenteerde theesoorten zijn een van oudste theesoorten (618 – 906 n. Chr), met name de meest bekende gefermenteerde theesoort genaamd pu-er. 

Deze gefermenteerde theesoort valt weer uiteen in Sheng – en Shou Pu  er. Bij gefermenteerde theesoorten zorgt de afwezigheid van zuurstof ervoor dat er bepaalde micro-organismen komen die het proces van fermentatie in gang zetten, zoals bacteriĂ«n, gisten of schimmels. De thee komt hierdoor in een rijpingsproces en blijft langer goed. De smaak van gefermenteerde thee verbetert zelfs naarmate de thee langer rijpt! 

De bekendste gefermenteerde thee is pu-er. Traditioneel gezien komt pu-er thee uit Yunnan en wordt pu-er thee gemaakt van oude theebomen met groter blad. Dit blad en het productieproces van pu-er geeft pu-er thee een houtachtige en grondachtige smaak. Naarmate pu-er thee langer rijpt krijgt pu-er thee moutige tonen (graan, brood). 

Pu-er wordt in verschillende vormen geperst en bewaard, ook wel cakes genoemd. Shou pu-er is volledig gerijpt na 30 jaar, maar kan langer bewaard worden. Deze varianten kosten al gauw meer dan € 4.000 (voor een cake). Er zijn meer soorten thee die een vorm van fermentatie doorgaan, zoals kombucha, maar dit is geen thee van de theeplant, maar van de manchurian paddenstoel.

Bekende gefermenteerde thee #

Gefermenteerde thee wordt hoofdzakelijk in China geproduceerd, bekende gefermenteerde theesoorten van de theeplant zijn:

Wil je gefermenteerde thee kopen? Bekijk de theegids of gebruik de onderstaande zoekbalk.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.