Bladeren die verwelkt, verwarmd, gerold en gefermenteerd worden, worden gefermenteerde thee of, ook wel, gerijpte thee genoemd.
In China noemt men gefermenteerde thee ook wel zwarte thee, omdat het aftreksel van deze theesoorten vaak zwart is. Gefermenteerde theesoorten zijn een van oudste theesoorten (618 – 906 n. Chr), met name de meest bekende gefermenteerde theesoort genaamd pu-er.
Deze gefermenteerde theesoort valt weer uiteen in Sheng – en Shou Pu er. Bij gefermenteerde theesoorten zorgt de afwezigheid van zuurstof ervoor dat er bepaalde micro-organismen komen die het proces van fermentatie in gang zetten, zoals bacteriën, gisten of schimmels. De thee komt hierdoor in een rijpingsproces en blijft langer goed. De smaak van gefermenteerde thee verbetert zelfs naarmate de thee langer rijpt!
De bekendste gefermenteerde thee is pu-er. Traditioneel gezien komt pu-er thee uit Yunnan en wordt pu-er thee gemaakt van oude theebomen met groter blad. Dit blad en het productieproces van pu-er geeft pu-er thee een houtachtige en grondachtige smaak. Naarmate pu-er thee langer rijpt krijgt pu-er thee moutige tonen (graan, brood).
Pu-er wordt in verschillende vormen geperst en bewaard, ook wel cakes genoemd. Shou pu-er is volledig gerijpt na 30 jaar, maar kan langer bewaard worden. Deze varianten kosten al gauw meer dan € 4.000 (voor een cake). Er zijn meer soorten thee die een vorm van fermentatie doorgaan, zoals kombucha, maar dit is geen thee van de theeplant, maar van de manchurian paddenstoel.
Bekende gefermenteerde thee #
Gefermenteerde thee wordt hoofdzakelijk in China geproduceerd, bekende gefermenteerde theesoorten van de theeplant zijn:
Gefermenteerde thee kopen #
Wil je gefermenteerde thee kopen? Bekijk de theegids of gebruik de onderstaande zoekbalk.