Thee en fluoride 

Thee en fluoride zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat heeft met de theeplant te maken. Maar eerst leggen wij uit wat fluoride is. Fluoride is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waar het lichaam maar weinig van nodig heeft. 

Fluoride komt in verschillende hoeveelheden voor in de bodem, water, rotsen, lucht, planten en dieren. Sommige planten nemen meer fluoride op uit de bodem dan andere planten. De theeplant is een zogenaamde hyperaccumulator en neemt grote hoeveelheden fluoride op (1). Thee van de theeplant bevat dan ook relatief veel fluoride. De hoeveelheid fluoride die uiteindelijk aanwezig is in jou thee is hoofdzakelijk afhankelijk van bodemkwaliteit en gezondheid van de plant.

Veilige inname fluoride voor volwassenen  #

De veilige inname (ofwel aanvaardbare bovengrens) fluoride per dag voor een volwassene is zeven milligram fluoride (2). Volgens een onderzoek naar fluoride in theezakjes van in Ierland verkochte theemerken, bevat een liter thee getrokken van deze theezakjes gemiddeld 3.3 milligram fluoride (3). Dat is ruim beneden de zeven milligram, en daarmee voor volwassenen niet snel gevaarlijk.

Veilige inname fluoride voor kinderen #

Als volwassene is het dus onwaarschijnlijk dat je te veel fluoride binnen krijgt, tenzij je meer dan twee liter thee per dag drinkt, iets dat wij bij de theegids begrijpen. Voor kinderen ligt dat iets anders. De aanvaardbare bovengrens voor kinderen ligt namelijk lager dan voor volwassen, namelijk tussen de 1.5 – en 6 milligram per dag afhankelijk van de leeftijd. Bij kinderen, zeker van een tot acht jaar, is het dus wel goed om op te letten en niet meer dan drie koppen thee per dag te geven.

De aanvaardbare bovengrens per leeftijd voor fluoride is als volgt:

  • 1,5 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar 
  • 2,5 milligram per dag voor kinderen van 4-8 jaar 
  • 5 milligram per dag voor kinderen van 9-14 jaar 
  • 7 milligram per dag voor volwassenen

De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.