Veelgestelde vragen over thee en gezondheid

Thee en gezondheid

Dit artikel geeft korte antwoorden op veelgestelde vragen over thee en gezondheid. Dit zoveel mogelijk met verwijzingen naar meer relevante informatie. Heb je zelf een vraag die hier niet bij staat? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in.

Is thee gezond / is thee goed voor je?  #

Ja, thee is gezond en veilig om dagelijks te drinken. Thee is een goede manier om jezelf te hydrateren en bevat vitamines, mineralen en bioactieve stoffen die jouw gezondheid ondersteunen. 

Hoeveel cafeïne zit er in thee? #

Gemiddeld zit er 40mg cafe├»ne ofwel the├»ne in thee, maar de hoeveelheid cafe├»ne in thee varieert sterk per theesoort. Dit heeft te maken met het productieproces van thee.   

Wat doet kamille thee / waar is kamille thee goed voor? #

Kamillethee staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende eigenschappen. Het zou helpen bij het verminderen van angstgevoelens, het verbeteren van de slaap en het verzachten van maagklachten. Geen van deze eigenschappen is tot dusver bewezen.

Welke thee mag mijn baby drinken? #

BabyÔÇÖs mogen een tot twee kleine kopjes lauwe en het liefst slap gezette thee per dag. De thee kan het best slap gezet worden zodat de baby niet te veel cafe├»ne binnenkrijgt. Fruit thee (indien niet gemengd, let altijd op de ingredi├źnten) bevat geen gevaarlijke kruiden en ook geen cafe├»ne en is dus zeer geschikt voor babyÔÇÖs (1).

Is groene thee gezond?  #

Ja, groene thee is naast witte thee een van de minst bewerkte theesoorten. Hierdoor is de kans op hoge concentraties vitamines, mineralen en bioactieve stoffen die gezond zijn hoog. 

Is munt thee gezond? #

Ja, als munt thee niet op een verontreinigde bodem gekweekt wordt, is een gematigde (twee – drie koppen per dag) consumptie van muntthee niet ongezond of gevaarlijk. Muntthee wordt daarnaast veel gedronken bij spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel en indigestie, deze werkingen zijn nog niet bewezen.

Waar is groene thee goed voor?  #

Groene thee bevat van alle theesoorten doorgaans de hoogste concentratie polyphenolen. Deze groep bioactieve stoffen wordt in verband gebracht met de 2 belangrijkste en tevens bewezen gezondheidsvoordelen van thee.

Welke thee mag ik drinken als ik zwanger ben? #

Als je zwanger bent, wordt meer dan drie koppen thee per dag afgeraden. Dit vanwege de cafeïne. Het is namelijk niet verstandig om meer dan 200 mg per dag binnen te krijgen. Ook kruidenthee kan cafeïne bevatten en om andere redenen gevaarlijk zijn. Lees hierover meer in ons artikel over thee tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

Is thee goed voor mijn focus?  #

Ja, mogelijk wel. Thee bevat L-theanine en cafe├»ne. Deze stoffen tezamen worden in verband gebracht met een verbeterde alertheid en verbeterde cognitieve prestaties. Deze combinatie van stoffen zorgt ook voor een vertraagde afgifte van cafe├»ne (ofwel the├»ne) in thee. Dit in combinatie met de lagere concentratie cafe├»ne in thee in vergelijking met bijvoorbeeld koffie, zorgt ervoor dat de alertheid en verbeterde cognitieve prestaties ook langer aanhouden, thee kent geen ÔÇśkoffie dipÔÇÖ. 

De thee kennisbank heeft strikte richtlijnen voor brononderzoek. Alle bronnen die voor dit artikel gebruikt zijn kunnen gevonden worden op onze bronnen pagina.

Stel een vraag

Heb je een vraag over thee voor de veelgestelde vragen over thee en gezondheid pagina? Neem contact met ons op via het onderstaande formulier en dan proberen wij deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Voornaam
E-mail
Bericht
Het formulier is met succes verzonden!
Er waren wat fouten bij het verzenden van het formulier. Controleer nogmaals alle formuliervelden.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.