Het belang van goed water voor een gezonde kop thee

Je kan er niet omheen, uiteindelijk bestaat thee voor 98% uit water. De kwaliteit van het water dat gebruikt wordt om thee mee te zetten is cruciaal voor het zetten van een lekkere en gezonde kop thee

In dit artikel krijg je de basiskennis over water aangereikt. Welk water kan je het beste gebruiken voor het zetten van thee? Na het lezen van dit artikel weet je het.

Goed water voor thee. Een belangrijk inzicht #

Het belangrijkste inzicht is dat water niet zomaar water is. De kwaliteit van water hangt namelijk af van:

  • De hoeveel mineralen die het water bevat
  • De zuurtegraad van het water
  • De manieren waarop het water gezuiverd is

Denk hierbij aan onzuiverheden zoals pesticiden en medicijnresten. De kwaliteit van water in Nederland en de rest van de wereld loopt sterk uiteen en dit beĂŻnvloedt de smaak en andere eigenschappen van thee.

Water en mineralen #

De verschillen tussen water en de hoeveelheid mineralen die het water bevat zijn groot. Zowel de verschillen in kraanwater, wat per land, provincie, stad en gemeente verschilt. Als de verschillen tussen verpakt water (ofwel mineraalwater) wat verschilt per bron en dus per merk. 

Het verschil tussen hard en zacht water #

Als water veel mineralen bevat (met name calcium en magnesium) wordt het hard water genoemd. Als water weinig mineralen bevat wordt het zacht water genoemd. Zacht water is het meest geschikt voor het zetten van thee. Simpel gezegd omdat de mineralen in het harde water de smaak en andere eigenschappen van thee dan niet in de weg zitten.

De hoeveelheid mineralen in water kan gemeten worden in droogrest of in Duitse hardheidseenheden (dH of °dH). De droogrest is wat er overblijft aan mineralen (gemeten in mg per liter) als het water op 180°C verwarmd is (1). Als wij in °dH meten is water zacht tussen de 1 en 4 °dH en als wij het hebben over droogrest is water zacht tot er met 40 mg/l. De droogrest vind je vaak op het etiket van bronwater en de Duitse hardheidseenheden worden vaak gebruikt voor het uitdrukken van de water hardheid van kraanwater.

De zuurtegraad van water #

Ondanks dat je dit niet direct proeft, kan water ook zuur zijn. Water met een zuurgraad die dicht bij de zuurtegraad van je spijsvertering ligt is het fijnste voor je spijsvertering. De spijsvertering raakt hierdoor namelijk niet uit balans.

De zuurgraad van water wordt meestal gemeten in pH-waarde (van 1 tot 14). Water kan zuur (1-6), neutraal (6-9) of alkalisch (hoger dan 9) zijn (2). Voor je spijsvertering en dus ook voor het zetten van thee is water met een neutrale zuurtegraad van tussen de 6 en 7 pH het meest geschikt. 

De waterzuivering en waterkwaliteit in Nederland #

Water kan natuurlijk gezuiverd worden en door het waterschap. Tevens is het zo dat het waterschap het water ook op een natuurlijke manier kan zuiveren. Water wat natuurlijk gezuiverd wordt wordt gezuiverd door rotsen, zand, klei en andere bodemdeeltjes (3).

Water dat gezuiverd wordt door het waterschap wordt soms nog door een extra filteringsinstallatie gepompt. Dit gebeurd met name met opperlakte water omdat hier pesticiden (van landbouw) en ander afval in kan zitten (4). 

De waterkwaliteit van Nederlands water is zeer goed, zo goed dat zelfs geen chloor en fluoride toegevoegd hoeft te worden (5). Dit betekent dat je op de meeste plekken in Nederland prima thee kan zetten met kraanwater.

Het beste water voor het zetten van thee #

Bij het zetten van een gezonde en smaakvolle kop thee kan je het beste water met de volgende kenmerken gebruiken:

  • Zacht water (ofwel mineraalarm) het beste is water met een droogrest minder dan 40 mg/l
  • Water met een neutrale zuurtegraad van tussen de 6 en 7 pH
  • Goed gezuiverd water, liefst zonder toevoeging van chloor of fluoride, en ook vrij van restdeeltjes van pesticiden en en medicijnen  

Thee gezet met water met de bovenstaande kenmerken bevat de meeste bioactieve stoffen, vitamines en mineralen en is veel helderder, geuriger en heeft een vollere smaak. Dit komt omdat thee gezet met hard water onoplosbare zouten bevat die zich vormen doordat de goede stoffen in de theebladeren een binding aangaan met de kalk en mineralen in het water. Dit proces kan je overigens ook zien, als je thee zet met hard water krijg je regelmatig een ‘olievlek’ op het water.

Vlek op water door het gebruiken van hard water voor het zetten van thee

De water versheid #

Naast het bovenstaande is de versheid van water ook belangrijk, maar als consument heb je hier helaas vaak weinig zicht op. Hou bij het zetten van thee er ook rekening mee dat je het water niet overkookt. Hierdoor wordt water alkalisch en krijgt de thee een flauwe smaak. 

Gefilterd kraanwater gebruiken voor het zetten van thee #

Bij de theegids adviseren wij om gebruik te maken van kraanwater. Dit ondanks dat kraanwater niet optimaal is voor het zetten van thee. Kraanwater in Nederland is vaak harder water met een hoge pH-waarde. En toch adviseren wij kraanwater, en dat doen wij met name omdat het gebruiken van kraanwater beter is voor het milieu dan water uit plastic flessen.

Als je kraanwater geschikt wil maken voor het zetten van thee, raden wij aan dit te doen door het kraanwater te filteren. Het filteren van kraanwater hoeft niet veel te kosten en kan op verschillende manieren.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.