Categorieën bekijken

Hoe oolong thee ontstaat

1 min leestijd

Theebladeren die verwelkt, gerold, geoxideerd, verwarmd en gedroogd worden, worden oolong thee (ook wel wulong thee) genoemd. 

Anders dan zwarte thee worden de bladeren van deze theesoort gedeeltelijk geoxideerd. De bladeren die voor wulong thee gebruikt worden, worden meestal meerdere keren gerold en herhaaldelijk geoxideerd. Naast het rollen verschilt ook de mate van oxidatie voor elke oolong theesoort, hierdoor is het een hele diverse theesoort.

De diversiteit is leuk en bovenal lekker, maar het maakt het ook moeilijk om algemene kenmerken van deze soort te beschrijven. Daarom zegt men vaak ook bij deze theesoort dat hij:’ tussen groene en zwarte thee in zit’. 

Een belangrijk algemeen kenmerk van oolong thee is wel dat tijdens het productieproces de bladeren geschud en gebroken worden. De bladeren worden tevens vaak ook gekruld, en soms gerold. Hierdoor zien de bladeren er iets wat gehavend uit, hoe meer oolong theesoorten geoxideerd zijn hoe goud bruiner de bladeren (zoals bij zwarte thee). Hoe minder oxidatie hoe groener de bladeren (zoals bij groene thee). De smaak, kleur en geur van oolong thee verschilt sterk per soort.

Bekende oolong theesoorten #

Landen die oolong theesoorten produceren zijn met name China en Taiwan. Bekende soorten zijn:

  • An Xi Tie Guan Yin 
  • Dong Ding 
  • Pouchong

Wil je oolong theesoorten kopen? Bekijk de theegids of gebruik de onderstaande zoekbalk.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.