Hoe de aanwezige stoffen in thee de beleving van textuur creëren 

De textuur van thee houdt nauw verband met de aanwezige stoffen in het van thee getrokken aftreksel. Deze aanwezige stoffen zijn afhankelijk van het productieproces en de manier van het bereiden van thee.

De stoffen die invloed hebben op de textuur van zwarte thee #

De kenmerkende volle en ronde textuur van zwarte theesoorten komt bijvoorbeeld doordat flavanolen tijdens het oxidatieproces worden omgezet in theaflavines en thearubigins. Deze  stoffen zijn verantwoordelijk voor de donkere kleur en de robuuste (volle en ronde) smaken die aanwezig zijn in geoxideerde theesoorten zoals dus in zwarte thee, maar ook in oolong thee.

Door het oxideren van thee neemt ook de hoeveelheid tannine toe. Deze stof kan stroef aanvoelen in de mond. Tannines komen ook meer vrij naarmate je thee langer trekt, daarom voelt een lang getrokken thee vaker stroef aan in de mond. 

De stoffen die invloed hebben op de textuur van groene thee #

Groene theesoorten bevatten de minste tannines en voelen dan ook minder vaak stroef aan in de mond. Groene thee bevat daarentegen wel meer polyfenolen, en deze stof geeft een ‘samentrekkend’ gevoel in de mond. Als je groene thee te lang laat trekken, zijn het tevens ook deze polyfenolen die groene thee bitter doen smaken.

Hoe smaak en textuur met elkaar verward worden #

Smaak en textuur zijn beide zintuigen die plaatsvinden in de mond. Daarom worden smaak en textuur vaak door elkaar gehaald. Zo wordt het door tannines veroorzaakte samentrekkende gevoel in groene thee vaak omschreven als een smaak, namelijk: bitter. 

Dit terwijl het in werkelijkheid gaat om een samentrekkend gevoel in de mond, iets wat om de textuur van een thee gaat en niet om smaak.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.