
De beleving van thee
Deze sectie gaat over alle zintuigen en aanverwante onderwerpen die de beleving van thee beïnvloeden: smaak, geur, textuur en kleur
Smaakprofielen van thee
Smaakprofielen (in het Engels ook wel tasting notes) worden gebruikt om thee te beschrijven. Smaakprofielen van thee zijn soms abstract…
Thee en geur (de neus)
De geur, ook wel aroma, van een theesoort, stijl of variant is erg bepalend in de uiteindelijke smaak. De geur…
Het thee aroma complex (thee chemi)
Het aroma complex van thee is gecompliceerd. Theebladeren hebben duizenden chemische verbindingen, en zodra de theebladeren geplukt worden beginnen deze…
De neus, mond en het aroma complex
Bij het zetten van thee wordt ten eerste ons reuksysteem (neus) geprikkeld door de duizenden vluchtige verbindingen die gezamenlijk bekend…
Hoe de beleving van geur werkt bij het drinken van thee
De beleving van geur begint bij de vluchtige stoffen die op ons reukslijmvlies komen. Dit is de ‘directe’ manier van…
De thee aroma tabel (geuren beschrijven)
De thee aroma tabel kan gebruikt worden om de beleving van geur, en daarmee samenhangend smaak, te beschrijven. Geur is…
De geuren van de zes theesoorten
De geuren van de zes theesoorten verschillen sterk per theesoort, regio en zijn natuurlijk ook sterk afhankelijk van de stijl…
Thee en smaak (de mond)
Deze pagina toont een overzicht van al onze artikelen over thee en smaak. Smaak is de vaardigheid van mensen om…
Hoe de beleving van smaak werkt bij het drinken van thee
Hoe werkt de beleving van smaak en wat betekent dit voor het drinken van thee? De ervaring van smaak is…
Hoe de smaak van thee ontstaat
De smaak van theebladeren ontstaat door de vluchtige en niet-vluchtige chemische verbindingen (aroma complex) waaruit theebladeren zijn samengesteld. Deze chemische…
De smaak van thee
Mensen vinden thee vaak zoet of bitter, en dat klopt. Dat komt door de stoffen in thee, deze stoffen bepalen…
Thee en textuur
De textuur van thee zegt iets over hoe thee aanvoelt in de mond. De textuur van thee wordt in hoge…
Hoe de aanwezige stoffen in thee de beleving van textuur creëren
De textuur van thee houdt nauw verband met de aanwezige stoffen in het van thee getrokken aftreksel. Deze aanwezige stoffen…
De thee textuur woordenlijst
In de theegids beschrijven en classificeren wij de textuur van theesoorten in smaakprofielen op basis van de woorden in de…
Thee en kleur
Theesoorten omschrijven of classificeren aan de hand van kleur is verraderlijk. Groene thee lijkt groen, maar de stijlen en variaties…
Hoe komt de kleur van een theesoort tot stand?
De kleur van theebladeren wordt bepaald door de aanwezige pigmenten. Hoe groener de bladeren hoe meer chlorofylen pigmenten het blad…
De kleuren van thee
Het volledig beschrijven of classificeren van thee aan de hand van de kleur van het blad en het aftreksel is…