Olieachtige lagen op het water, bruine randen in de theekopjes en de oorzaak? Hard water! Wat is er toch allemaal aan de hand? En waarom is water uit de kraan ineens niet meer goed genoeg voor het zetten van thee? Moet je nu voor elk kopje thee het water filteren? En is het kraanwater eigenlijk nog wel veilig of is het Nederlandse kraanwater gevaarlijk en vies? 

Het belang van water 

Dat water het belangrijkste ingrediënt is voor een goede kop thee zal niemand ontkennen. 98% van thee is water en water is dus de moeder van de thee. 

‘Een goede kop thee wordt geboren in water. ‘

Het beste water voor thee is inderdaad zacht, met een neutrale zuurtegraad en goed gezuiverd. De vraag is alleen of dit met een waterfilter moet en of dit in Nederland nodig is. Als je meer wilt weten over water en thee kan je hierover meer lezen in het artikel over water op onze thee kennisbank. Als je meer wilt weten of het zin heeft om een waterfilter te kopen en waarom je dit wel of niet moet doen, lees dan verder.

Water voor thee filteren of niet? 

In Nederland hebben wij sinds begin 1900 drinkwater. Het Nederlandse drinkwater is heel goed. De reden dat ons drinkwater zo goed is komt met name omdat alle tien drinkwaterbedrijven in Nederland zich moeten houden aan de strenge Nederlandse drinkwaterwet en het drinkwaterbesluit uit 2011. De waterschapsbelasting die iedereen in Nederland betaalt is niet voor niets.

Je kan in Nederland dus gewoon met kraanwater thee zetten. Het Nederlandse kraanwater is niet perse het beste water voor thee, maar het komt op de meeste plekken in Nederland zeker wel dicht in de buurt. 

Het Nederlandse kraanwater is relatief zacht en bovenal zeer goed gezuiverd. Je kan je dus afvragen of het nogmaals filteren van al zeer goed gezuiverd water zinvol is. De zuurtegraad van het Nederlandse drinkwater verschilt nog het sterkst per waterbedrijf, maar in de meeste delen van Nederland is de zuurtegraad neutraal. Het Nederlandse drinkwater is zelfs uniek in die zin dat er ook geen chloor aan toegevoegd wordt, tevens komt het Nederlandse drinkwater in vergelijkende onderzoeken regelmatig als beste ter wereld uit de bus. Het is dus zeker mogelijk om lekkere thee met kraanwater te zetten.

De keuringsdienst van waarde maakte in 2021 een documentaire over waterfilters. Als je de documentaire ziet kan je concluderen dat waterfilters niet veel doen, belastend voor het milieu zijn en dragers van bacteriën. Wel duidelijk is dat er veel geld aan waterfilters verdient wordt.

Wil je toch het water voor je kop thee filteren? Dan heb je de volgende mogelijkheden.

Water hardheid

Soms wil je meer smaak en aroma uit je thee halen, of misschien heb je pech en is het water van jouw waterbedrijf net wat te ‘hard’ of heeft het niet de juiste zuurtegraad. Dit kan, want ondanks dat al het drinkwater in Nederland zeer goed gezuiverd en veilig is, bevat Nederlands drinkwater wel meer calcium dan je als theedrinker soms wilt. Calcium is niet perse een slechte zaak voor je gezondheid, maar wel voor de smaak van je thee. 

Helpt het dan om het water verder te filteren? Misschien. Als je dit leest, hoor ik graag je ervaringen. Ik zelf woon in Groningen en merk weinig verschil tussen kraanwater en gefilterd water, voor de zekerheid heb ik de water hardheid gecontroleerd bij mijn waterbedrijf. 

Je kan de waterhardheid controleren bij jouw waterbedrijf of zelf met een testkit, met testkits heb ik zelf geen ervaring.

Op welke manieren kan ik mijn water filteren?

Als je water wil filteren kan dat op de volgende manieren:

  • Een installatie op je kraan
  • Een waterfilterkan

De waterfilterkan heeft een filter dat eens in de zes weken vervangen moet worden, dit kost nogal wat, de kraan filters moeten ook eens in de zoveel tijd vervangen worden. Kortom, je blijft betalen. Je kan natuurlijk ook bronwater in de winkel kopen. Bronwater lijkt nog het meest betaalbaar (en je zit er in ieder geval niet aan vast). Maar bronwater is niet minder milieubelastend.

Conclusie

Het Nederlandse drinkwater is niet perfect, het is met een gemiddelde van 8 dH vaak net iets (3 tot 4 °dH) te hard en de zuurtegraad van het Nederlandse kraanwater is ook niet altijd goed voor thee, maar het is vooralsnog wel de goedkoopste, veiligste en milieuvriendelijke optie die theedrinkers hebben. 

Wat denk jij? Deel je ervaringen en gedachten.

Reacties

  • toinebranbergen
    Antwoord

    Interessant! En een mooie quote, thee wordt geboren in water! Sta je niet bij stil terwijl dat het grootste deel van thee is 😁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.