Elke week heb ik een thee of kruidenthee in de spotlight. Deze week staat misschien wel het meest onderzochte kruid ter wereld in de spotlight: sint-janskruid. Sintjans-kruid is van oudsher al een kruid waarvan de bloemen en bladeren veel gebruikt worden om kruidenthee te zetten.

De plant word ook wel hypericum perforatum plant genoemd. Binnen de kruidengeneeskunde staat deze plant al eeuwen bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De grootste bekendheid heeft sint-janskruid verkregen door de vermeende positieve invloed op stemming en het emotioneel welzijn.

Waarom is er zoveel belangstelling voor sint-janskruid?

De vermeende positieve invloed op de stemming en het emotioneel welzijn zijn de belangrijkste redenen dat er zoveel belangstelling is voor sint-janskruid vanuit academici. Het heeft sintjans-kruid gemaakt tot een van de best onderzochte kruiden ter wereld. Hoe het precies kan dat sint-janskruid een positieve invloed heeft op de stemming en het emotioneel welzijn wordt nog steeds onderzocht, maar het lijkt erop dat het met name te maken heeft met de werkzamen stoffen genaamd hypericine en hyperforine.

De juiste hoeveelheid (dosis) van deze stoffen is hierbij, zoals altijd met kruiden en medicijnen, erg belangrijk. De meeste onderzoeken worden daarom uitgevoerd met sint-janskruidpreparaten. Meerdere studies hebben aangetoond dat sint-janskruidpreparaten bij de behandeling van lichte tot matige depressieve klachten effectiever zijn dan placebo’s (1,2). Sint-janskruid kan dus een positieve invloed hebben op de stemming en het welzijn van mensen met lichte depressieve klachten. Het kruid is hierdoor het meest voorgeschreven antidepressivum in Duitsland (3), in Nederland heeft het kruid echter relatief weinig aandacht.

Sintjans-kruid is het meest voorgeschreven antidepressivum in Duitsland

Hoe kan je de smaak omschrijven?

Oke, sint-janskruid is dus een ‘krachtig’ kruid met bewezen gezondheidsvoordelen. Maar smaakt het ook lekker….? Tja over smaak valt niet te twisten..

De infusie van sint-janskruid wordt gekenmerkt door een kruidige en bittere smaak. Sint-janskruid thee is verder zacht en soepel. 

De meeste mensen drinken sint-janskruid dus niet omdat ze het een lekker theetje vinden, maar sint-janskruid hoeft zeker niet vies te zijn! Gemelangeerd met andere kruiden en met het toevoegen van honing of andere zoetmakers voor de theeliefhebbers die niet van bitter of kruidig houden kan sint-janskruid heerlijk zijn. 

Een ‘kleine’ disclaimer

Voordat je naar de winkel gaat om sint-janskruid in te slaan hou er wel rekening mee dat de gezondheidseigenschappen waar sint-janskruid mee in verband wordt gebracht onderzocht zijn met sint-janskruid extract (capsules) en niet sint-janskruid thee. Het is dus niet bewezen dat het drinken van sint-janskruid thee dezelfde werking heeft.

Tevens is het ook zo dat sint-janskruid bijwerkingen kan hebben. Het RIVM adviseert daarom ook voorzichtig te zijn met supplementen en thee getrokken van sint-janskruid. Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn: duizeligheid, diarree en angst. Het gebruiken van sint-janskruid in combinatie met geneesmiddelen wordt ook sterk afgeraden. Raadpleeg daarom altijd eerst arts voordat je begint met het regelmatig of veel drinken van sint-janskruid.

Oja, en je huid kan sneller verbranden in de zon.

Het drinken van sint-janskruid thee tijdens de zwangerschap kan trouwens ook beter vermeden worden.

Sint-janskruid thee zetten

Oke, nu je weet waarom sint-janskruid thee zo interessant is, hoe het smaakt en waar je op moet letten kan je het dan eindelijk gaan zetten. Grappig, dat rijmt.

Ten eerste is het belangrijk dat je snapt dat sint-janskruid een kruidenthee is. Dit betekent dat als je sint-janskruid thee drinkt voor je gezondheid je de bladeren en bloemen langer moet trekken (langer dan 20 minuten) om alle werkzame stoffen uit het sint-janskruid te halen. Het is tevens aan te raden om verse sint-janskruid te gebruiken, hoe verser het kruid hoe hoger de concentratie vitaminesmineralen en bioactieve stoffen.

Als je sint-janskruid drinkt omwille van de smaak, laat sint-janskruid dan niet te lang trekken. Sint-janskruid wordt namelijk zeer kruidig en bitter. Het toevoegen van honing of andere zoetmakers kan een uitkomst bieden voor theedrinkers die niet van bitter of kruidig houden. 

Trek temperatuur (°C)90°C – 95°C
Trektijd (min)5 – 20 min
Drink temperatuur (°C)60°C
Opschenken3
Bekijk voor meer informatie de thee zetten sectie van de kennisbank.

Bronnen

  1. Acute treatment of moderate to severe depression with hypericum extract WS 5570 (St John’s wort): randomised controlled double blind non-inferiority trial versus paroxetine. (2005). The BMJ, 330(7494), 759.2. https://doi.org/10.1136/bmj.330.7494.759-a
  2. Uebelhack, R., Gruenwald, J., Graubaum, H., & Busch, R. (2004). Efficacy and tolerability of Hypericum extract STW 3-VI in patients with moderate depression: A double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial. Advances in Therapy, 21(4), 265–275. https://doi.org/10.1007/bf02850158
  3. Schulte, P. (2000, September 22). Sint-janskruid als antidepressivum. NTvG. https://www.ntvg.nl/artikelen/sint-janskruid-als-antidepressivum
  4. Vollmer, J. J., & Rosenson, J. (2004). Chemistry of St. John’s Wort: Hypericin and hyperforin. Journal of Chemical Education, 81(10), 1450. https://doi.org/10.1021/ed081p1450
  5. RIVM adviseert voorzichtig te zijn met het gebruik van voedingssupplementen en thee met sint-janskruid | RIVM. (n.d.). https://www.rivm.nl/nieuws/rivm-adviseert-voorzichtig-te-zijn-met-gebruik-van-voedingssupplementen-en-thee-met-sint

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.