Elke week heb ik een thee of kruidenthee in de spotlight. Deze week staat een thee in de spotlight met misschien wel de meest onverwachte smaak en geur: lapsang souchong.
Lapsang souchong is een zwarte thee die oorspronkelijk uit China komt. De theebladeren worden van oorsprong gerookt boven een vuur van dennen- of cederhout. Hierdoor krijgt deze thee zijn karakteristieke rokerige smaak. Deze smaak wordt door sommige mensen vergelijken met de smaak van whisky!
Hoe is men ooit in China erop gekomen om zo’n soort thee te maken?
Hoe is lapsang souchong thee ontstaan?
Lapsang souchong thee is waarschijnlijk ontstaan in China tijdens de Qing-dynastie (1644 – 1912) in het wuyi-gebergte van Fujian. Het verhaal dat ik ga vertellen is op verschillende plekken op verschillende manieren terug te lezen (1,2,3). Is het volledig waar? Waarschijnlijk niet. Delen van het verhaal zijn wel erg aannemelijk.
Het lijkt erop dat lapsang souchong rond 1640 voor het eerst werd gemaakt, wellicht per ongeluk. Thee boeren in het wuyi-gebergte moesten toentertijd vluchten voor soldaten die door het gebied oprukten. De boeren hadden net thee bladeren geoogst en wilden deze niet achterlaten. Onder tijdsdruk, en om bederf van de pas geplukte bladeren te voorkomen besloten de thee boeren de bladeren snel boven een vuur van dennen- of cederhout te roken en in zakken te verbergen.
Eenmaal teruggekeerd besloten de boeren de theebladeren ‘ondanks’ hun geur te verkopen aan Nederlandse handelaren. De maandenlange reis van China naar Europa maakte conserveringsmethoden destijds noodzakelijk en door de gedeeltelijke oxidatie van de haastig gerookte bladeren, kon de smaak, geur en algehele kwaliteit beter behouden blijven. De thee werd dus een succes, en de Nederlanders kwamen terug voor meer. Een nieuwe variatie was geboren!
Er zijn alternatieve verhalen, maar het bovenstaande verhaal is niet onwaarschijnlijk. Nederlanders deden destijds handel met China. En de oorsprong van lapsang souchong thee wordt doorgaans altijd in Fujian geplaatst. Het is ook erg aannemelijk dat dit soort thee goed in de smaak viel doordat het de lange reis van China naar Europa beter kon overleven dan ander soorten thee.
Hoe kan je de smaak omschrijven?
Ik heb lapsang souchong thee eerder vergeleken met whisky, maar dit klopt natuurlijk niet helemaal.
De infusie van lapsang souchong geeft een intense rokerige geur. De smaak is vol, met een duidelijke zoetheid. Lapsang Souchong heeft een volle body en een zachte afdronk.
Vind je smaakprofielen interessant? Bekijk dan de beleving sectie van de kennisbank en leer hoe je de smaak van thee kan omschrijven.
Hoe zet je zo’n lekkere rokerige thee?
Nou, lapsang souchong is een zwarte theesoort. Hierdoor kan deze rokerige thee met bijna kokend water gezet worden. De smaak van Lapsang souchong kan voor beginners intens zijn. Je kan daarom het best beginnen met korte trektijden (1 – 2 minuten) en de trektijd verleggen naar smaak (tot 3 of 4 minuten). Hoe langer de trektijd hoe intenser de smaak.
Lapsang souchong is trouwens zeer geschikt om meerdere malen op te schenken. De onderstaande tabel geeft richtlijnen voor het zetten van lapsang souchong:
Trek temperatuur (°C) | 95°C |
Trektijd (min) | 1 – 4 minuten |
Drink temperatuur (°C) | 60°C |
Opschenken | 4 |
Ben je geïnteresseerd in het zetten van thee? Bekijk voor meer informatie de thee zetten sectie van de kennisbank.
Gezondheidsinformatie
Lapsang souchong is een zwarte theesoort. Het regelmatig drinken van zwarte theesoorten wordt in verband gebracht met:
- Het beschermen van het cardiovasculaire systeem
- Een verlaagde kans op diabetes
Lapsang souchong wordt nog niet in verband gebracht met specifieke gezondheidsvoordelen of negatieve bijwerkingen. De onderstaande tabel geeft meer informatie over lapsang souchong thee en gezondheid:
Caffeine gehalte | Gemiddeld (20 – 40 mg) |
Bijwerkingen | Geen bekend bij de theegids |
Zwangerschap | Lapsang souchong thee kan tijdens de zwangerschap beter vermeden worden |
Ben je geïnteresseerd in thee en gezondheid? Bekijk voor meer informatie over thee en gezondheid op de thee en gezondheid sectie op onze kennisbank.
Bronnen
- Heiss, M. L., & Heiss, R. J. (2011). The story of Tea: A Cultural History and Drinking Guide. Ten Speed Press.
- Liu, Y. (2007). The Dutch East India Company’s Tea Trade with China: 1757 – 1781. BRILL.
- Doust, M. (2020, April 17). Lapsang Souchong Tea: All You need to know | Tea Blog | True Tea Co. True Tea Harrogate Ltd. https://trueteacompany.co.uk/lapsang-souchong-tea/