Elke week heb ik een thee of kruidenthee in de spotlight. Deze week staat misschien wel een van de meest bekende en voor het Europese continent oudste kruidentheesoorten in de spotlight: ‘kamille thee‘.

Kamille thee is een kruidenthee die getrokken wordt van de gedroogde bloemen van de kamille plant (Matricaria chamomilla). De kamille plant groeit in Europa, Azië en Noord-Amerika. Kamille is een plant die al eeuwenlang wordt gebruikt binnen de kruidengeneeskunde, ook in Nederland is het kruid populair, met name als avondthee. Kamille thee heeft een milde en zoete smaak en zou een kalmerende werking hebben. Daarom wordt kamille vaak gedronken om te ontspannen of voor het slapen gaan.

Is kamille thee een functionele kruidenthee?

Steeds meer theemerken, winkels en webshops gebruiken de term:’functionele thee’. Dit zijn vaak kruidentheesoorten of kruidenmelanges die een bepaald fysiek of mentaal doel ondersteunen. Voorbeelden zijn: slaap thee, ontspanning thee, concentratie thee of thee waarmee je af kan vallen. Ook kamille wordt steeds vaker verkocht als functionele thee waarmee je kan ontspannen of beter in slaap kan vallen. Ik heb persoonlijk mijn twijfels over deze trend, en ook over kamille thee als functionele ‘super’ thee.

Ik heb deze twijfels omdat bedrijven die functionele theesoorten verkopen lijken te suggereren dat je met het drinken van functionele thee ‘direct’ een doel kan bereiken. Dit terwijl de meeste onderzoekers veel meer overeenstemming aan het bereiken zijn over het tegenovergestelde. Namelijk dat het drinken van thee en kruidenthee een gezonde gewoonte is zoals het eten van groente en fruit, maar niet een:’snelle oplossing’ zoals een paracetamol of een ‘functionele thee’.

Het drinken van thee en kruidenthee (zoals kamille thee) is een gezonde gewoonte. Vergelijkbaar met het eten van groente en fruit.

Dat daargelaten is kamille zeker een indrukwekkend kruid. Kamille is namelijk een van de oudste, meest gebruikte en goed gedocumenteerde geneeskrachtige planten ter wereld. Het kamille kruid wordt in verband gebracht met een verscheidenheid aan geneeskrachtige toepassingen:

  • Kalmerende en ontspannende eigenschappen
  • Verminderen van angstgevoelens
  • Het verbeteren van de slaap
  • Verzachten van maagklachten

Geen van de bovenstaande geneeskrachtige toepassingen vanuit de kruidengeneeskunde zijn echter nog voldoende bewezen in klinische studies. Maar toekomstige onderzoeken kunnen meer over deze geneeskrachtige toepassingen van kamille ophelderen1. Ik ben benieuwd wat deze onderzoeken zullen ontdekken, maar voor nu zou ik kamille thee met name drinken omdat je het lekker vind. Als je meer wil weten over kruidenthee en gezondheid lees dan dit artikel in de kennisbank.

Overige gezondheidsinformatie

Caffeine gehalteGeen
BijwerkingenKamille thee wordt over het algemeen als veilig beschouwd bij matig gebruik. Sommige mensen kunnen echter allergische reacties ervaren, vooral bij personen met allergieën voor planten uit de asterfamilie.
Zwangerschap en kamille theeKamille thee kan tijdens de zwangerschap beter vermeden worden
Gezondheidsinformatie over kamille thee

Hoe zet ik kamille thee?

Kamille thee is een kruidenthee. Dit betekent dat als je kamille thee drinkt voor je gezondheid je kamille thee lang moet trekken (meer dan 20 minuten) om alle werkzame stoffen uit de kamillebloemen te halen. Ik raad het aan om verse kamille bloemen te gebruiken, het liefst uit eigen tuin. Deze bevatten de hoogste concentratie vitaminesmineralen en bioactieve stoffen. Als je kamille thee drinkt omwille van de smaak, laat kamille thee dan niet te lang trekken, kamille thee wordt namelijk wel bitter. Hieronder nog drie tips om uit te proberen:

  • Voeg honing of suiker toe voor een zoetere smaak (of als je iets gezonders wil dadelsuiker)
  • Voeg een stukje citroen of sinaasappel toe voor een frissere smaak
  • Meng kamille thee met andere kruiden, zoals munt of gember

Overige richtlijnen

Trek temperatuur (°C)90°C
Trektijd (min)5 – 20 minuten
Drink temperatuur (°C)60°C
Opschenken4
Richtlijnen voor het zetten van kamille thee

Hoe smaakt kamille thee?

De smaak van kamille thee kan als volgt omschreven worden:

De infusie van kamille thee geeft een aroma die doet denken aan een zomerse weide. Kamille thee is zacht in de mond en heeft ook een zachte, bloemige smaak met een lichte zoetheid en een aardachtige ondertoon.

Als je smaakprofielen interessant vind en je wil meer leren bekijk dan ook eens de beleving sectie van de kennisbank.

Bronnen

  1. Gupta, V. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (Review). Molecular Medicine Reports, 3(6). https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
  2. Morales-Brown, P. (2023, November 28). What are the benefits of chamomile tea? https://www.medicalnewstoday.com/articles/320031#benefits
  3. Rd, B. E. (2023, March 20). 5 Ways chamomile tea benefits your health. Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/5-benefits-of-chamomile-tea#TOC_TITLE_HDR_2

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.