Thee heeft als medicinale drank een verrassende en lange geschiedenis. Vele aspecten van deze geschiedenis kunnen sinds kort vanuit de wetenschap steeds vaker verklaard worden, en het lijkt erop dat een al eeuwenoude vermeende positieve eigenschap (rustige alertheid) ook steeds beter verklaard kan worden.

Thee als medicinale drank

Bij de ‘ontdekking’ van thee rond 3.000 jaar voor Christus werd in China thee aanvankelijk beschouwd als een medicinale drank, niet als iets ‘lekkers’ voor tijdens het ontbijt of om überhaupt zomaar te drinken. Dit werd in China en de rest van de wereld pas veel later gebruikelijk.

Zelfs toen Nederlandse handelaren het stokje in het verspreiden van thee van boeddhistische monniken rond 1600 overnamen, en begonnen met het importeren van thee naar Europa, was dit in eerste instantie ook als medicinale drank en wondermiddel. Thee werd verkocht aan de allerrijkste voor allerlei kwalen. Later, aan het begin van de industriële revolutie in Engeland werd van thee ook gedacht dat het werknemers zou helpen productief te blijven tijdens de lange werkdagen. Missionarissen gebruikte thee om ‘barbaren’ te ‘civiliseren’. En in tijden van de industriële revolutie (rond 1830) verscheen thee weer als medicinaal hulpmiddel op het toneel bij de temperance movement. Bier moest ingeruild voor thee.      

Hedendaagse associaties en wetenschap

Kortom, ergens weten theedrinkers al eeuwen dat thee medicinale eigenschappen heeft, en tegenwoordig wordt thee nog steeds geassocieerd met rust, kalmte en gezondheid. De vraag is nu: kan thee echt helpen bij het verbeteren van de concentratie? Wat zegt de wetenschap hierover? Meer onderzoek is nodig, maar onderzoekers weten wel steeds meer, en interessant genoeg lijkt de geschiedenis aan te sluiten op de hedendaagse wetenschap.

Thee voor de concentratie en verhoogde productiviteit 

Concentratie zegt iets over de mate waarop jij je aandacht op iets kan richten. Uit recente onderzoeken wordt steeds duidelijker dat sommige bioactieve stoffen in thee kunnen zorgen voor een rustige alertheid waardoor verbeterde cognitieve prestaties mogelijk zijn. Thee doet dus niet direct iets met jouw concentratie, maar thee brengt je wel in een staat van rustige alertheid waarin het makkelijker is voor jou om je te concentreren. Het lijkt dus dat de monniken, arbeiders en missionarissen iets geloofden wat de wetenschap steeds beter kan verklaren.

De samenstelling van thee (l-theanine en caffeine) 

De verklaring voor wat al eeuwen geloofd wordt ligt in de bioactieve stoffen l-theanine en cafeïne. Thee bevat net zoals koffie cafeïne, alleen dan minder en in een andere samenstelling. Deze andere samenstelling komt doordat thee ook l-theanine bevat. Dit is een vrije aminozuur die in alle theesoorten van de theeplant voorkomt. Volgens steeds meer onderzoeken balanceert l-theanine het stimulerende effect van cafeïne en zorgt de combinatie van l-theanine en cafeïne voor een rustigere en langdurige alertheid. Ik heb voor de geïnteresseerden een aantal onderzoeken hierover verzameld: 

Wil je meer leren over de bioactieve stoffen in thee? Cafeïne of l-theanine? Neem een kijkje op de thee kennisbank.

Wat is de beste thee voor een verbeterde concentratie? 

Ik heb hierover nog geen vergelijkend onderzoek kunnen vinden. Maar ik lees wel dat typische gedeeltelijk in de schaduw verbouwde Japanse theesoorten aangeprezen worden door blogs en verkopers. Dit zijn theesoorten zoals:

Hier zou wat in kunnen zitten, want uit onderzoek is wel bekend dat zonlicht aminozuren omzet in polyfenolen. Daarom bevatten verschillende Japanse theesoorten die in de schaduw gekweekt worden meer aminozuren (en minder polyfenolen) dan thee die in direct zonlicht wordt gekweekt.

Heb jij een prangende vraag over thee? Stel hem in de reacties!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.