Bij het doen van onderzoek voor het schrijven van de thee kennisbank ben ik veel verrassende onderzoeken tegengekomen. De vier onderzoeken die mij het meest verraste vind je hieronder.

1) Hoe thee herinneringen kan oproepen

De geur van thee kan specifieke herinneringen oproepen. Dit komt omdat een groot deel van de verwerking en evaluatie van geur gebeurt in het limbische systeem. Dit deel van onze hersenen is ons emotionele (associatieve) brein.

Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de associaties en herinneringen die geuren soms oproepen bij mensen. Op de thee kennisbank kan je meer leren over thee en geur.

2) Waar de grootste theedrinkers wonen

China zeker? Toch? Of India, of wat dacht je van Engeland? Niks is minder waar. Volgens het:’ international tea market‘ onderzoek van de United Nations wonen de grootste theedrinkers (met afstand) in Turkije.

3) De gezondste manier om thee te zetten

Ondanks dat er een grote discussie hierover uitgebroken is, is er een onderzoeker die beweert dat de ‘gezondste’ thee uit de magnetron komt. Jawel, je leest het goed. De magnetron. Het onderzoek is gedaan in 2012.

Het onderzoek heeft concludeert dat wanneer thee in de magnetron opgewarmd wordt er meer catechines en caffeine vrijkomen. Catechines zijn een belangrijke groep polyfenolen in thee en caffeine is de voornaamste groep alkaloĂŻden. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ik ben wel benieuwd hoe het smaakt!

4) De hoeveelheid fluoride in thee

Een licht onaangename verrassing, maar wellicht wel en belangrijk feit. De theeplant is een hyperaccumulator van fluoride. En ondanks dat het onwaarschijnlijk is dat je als volwassene te veel fluoride van thee binnenkrijgt bevat thee wel relatief veel fluoride. Fluoride is een spoorelement dat in verschillende hoeveelheden voorkomt in de bodem, water, rotsen, lucht, planten en dieren. Kleine hoeveelheden fluoride zijn niet slecht voor mensen, grote hoeveelheden kunnen daarentegen wel problematisch zijn.

Een onderzoek in Ierland in 2016 legde bloot dat theezakjes van verschillende theemerken in Ierland te veel fluoride bevatte. De verschillen per merk waren groot. Sommige theemerken overschreden de normen van de European Food Safety Authority.

Heb jezelf ook verrassende bevindingen? Deel ze in de reacties!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.