Elke week heeft de Nationale Theegids een thee of kruidenthee in de spotlight. Deze week staat mijn persoonlijke favoriet in de spotlight:’ yerba mate’. Yerba mate thee is een kruidenthee die getrokken wordt van de gedroogde bladeren en twijgen van de yerba mate plant (Ilex paraguariensis).

Deze kruidenthee wordt steeds meer gedronken in Europa (1, 2), en dat is ook niet zo vreemd. Yerba mate thee heeft namelijk meerdere fijne aspecten, gezondheidsvoordelen en een verfrissende smaak.

Traditionele kruidenthee uit Argentinië

Yerba mate werd voor het eerst verbouwd door de Guarani en Tupi bevolking. Dit zijn inheems bevolkingsgroepen in Paraguay en Zuid-Brazilië. De Guarani- en Tupi dronken de bladeren en twijgen van de plant voor de vermeende geneeskrachtige eigenschappen. Toen de Spanjaarden Paraguay koloniseerden in de 17e eeuw, begon de consumptie van yerba mate thee zich samen met de Spanjaarden te verspreiden naar delen van Argentinië, Uruguay en verder. Tegenwoordig is Argentinië samen met Uruguay en Paraguay een van de grootste producenten (en consumenten). Yerba mate thee is in Argentina, Uruguay and Paraguay zelfs de nationale drank en het is heel gebruiker om samen met vrienden en familie een calabash te delen 👇👇

De bladeren en twijgen trekken in de calabash en de thee wordt gedronken met de bombilla.

Gelijkmatige energizer

Een van de belangrijkste oorzaken voor de groeiende belangstelling voor mate in Europa heeft te maken met caffeine. De yerba mate plant is samen met de thee- en koffieplant een van de weinige caffeine producerende planten. Het aftreksel van de plant (de yerba mate thee) bevat minder caffeine dan de gemiddelde kop koffie, maar meer dan de gemiddelde kop thee.

Dit kan heel fijn zijn. De kruidenthee geeft namelijk meer een ‘boost’ dan de gemiddelde kop thee, maar het is ook weer niet zo ‘heftig‘ als bij een kop koffie. Nog een prettig bijkomend effect is dat veel mensen minder snel een dip ervaren (3). Het lijkt er dus op dat het stimulerende effect van yerba mate thee sterker is dan bij thee en gelijkmatiger dan koffie.

Yerba mate thee is sterker dan thee, lichter dan koffie en het heeft een gelijkmatiger stimulerend effect.

Grootste yerba drinkers

De grootste yerba mate drinkers op het Europese continent vind je in Duitsland. Yerba mate kan erg lekker en verfrissend zijn als koude drank (ook wel Tereré genoemd) . Een van de populairste Duitse merken die een koolzuurhoudend frisdrank variant op basis van yerba mate extract maakt is club mate. Je kan club mate steeds vaker in de winkel kopen of bestellen bij de AH. Erg lekker! Maar je kan dus ook zelf koude yerba mate maken. Dit noem je dus Tereré.

Beginnen met het drinken van yerba mate thee

Heb je dorst gekregen? En wil je ook eens mate thee proeven? Zeker doen! Er zijn een aantal webshops in Nederland die zich specialiseren in yerba mate thee🧉 . Vaak hebben deze webshops wel een starterspakket met een traditionele calabash, bombilla en meerdere soorten yerba mate thee.

💡

Tip: gebruik geen kokend water dan wordt de thee erg snel bitter. Bekijk voor meer informatie de theegids.

Bronnen

  1. Statista. (2023, September 1). Argentina: organic yerba mate exports volume to the EU 2019, by country. https://www.statista.com/statistics/909421/argentina-organic-yerba-mate-exports-european-union/
  2. Europe Yerba Mate market 2024-2032 | Size,Share, Growth. (n.d.). MarkWide Research. https://markwideresearch.com/europe-yerba-mate-market/
  3. Why does yerba mate feel different. (n.d.). Reddit. https://www.reddit.com/r/tea/comments/rlueok/why_does_yerba_mate_feel_different_and_more/?rdt=65359
  4. Statista. (2023b, September 1). Argentina: organic yerba mate exports volume to the EU 2019, by country. https://www.statista.com/statistics/909421/argentina-organic-yerba-mate-exports-european-union/
  5. Rd, A. P. M. (2023, January 11). 7 Health benefits of Yerba Mate (Backed by Science). Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-yerba-mate#TOC_TITLE_HDR_9 👈👈👈 aanrader voor als je meer wil leren over yerba mate thee en de effecten op de gezondheid

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.

Aanmelden
sommelier

Leuk dat je onderdeel wil zijn van de theegids. Laat je email adres achter en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op om jouw aanmelding compleet te maken.

Afmelden voor de thee club

Aanmelden wachtlijst


Afmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om compleet te worden verwijderd uit het nationale thee bedrijven register. 

Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je afmelding te bevestigen.


Aanmelden bedrijvenregister

Dit is het formulier om te worden opgenomen in het nationale thee bedrijven register. 

Contact informatie
Wij zullen deze gegevens alleen gebruiken om je aanmelding te bevestigen en eventueel om je te vragen naar aanvullende informatie.
Bedrijfsinformatie
Logo bedrijf
Selecteer 3 specialiteiten
Wachtlijst theegids

De theegids wordt nog ontwikkeld. Het is een gids met daarin alle thee van Nederland.

Zou jij met jouw assortiment gratis vermeld willen staan in de theegids?

Stel een vraag

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Aanbiedingen, verhalen en nieuws

Contact formulier

Laat hier je email en bericht achter en ik neem binnen 3 werkdagen contact met je op.